Връчиха награда „Пловдив“ за ярки постижения в културния живот на града

Миналата вечер, навръх 24-ти май, станаха ясни носителите на награда „Пловдив" за ярки постижения в културния живот на града, реализирани през 2015 година

Церемонията по връчването на наградите се състоя в Дома на културата „Борис Христов“. Отличените пловдивчани бяха разделени в категории за журналистика, художествена литература, художествен превод, архитектура, музика, театър, изобразително изкуство, фотография и операторско майсторство,  произведение на изкуството, предназначено за деца.

В раздела изобразително изкуство лауреат на приза е Моника Роменска за графичната й изложба „Макондо“ в галерия „Дяков“.

За театър наградата отиде при Стефан Попов за ролята му Едуин Бут в моноспектакъла „Аз актьорът? Брат ми уби президента“ в Драматичен театър Пловдив.

За художествен превод е отличен Иван Вълев за превода му от полски език на „Морал“ от Тадеуш Доленга-Мостович. Вълев, който е и поет, и преводач, призна, че работи и като господар, и като роб на думите.

В раздела художествена литература награда „Пловдив“ получи Недялко Славов за романа си „432 херца“.

За архитектура е отличен арх. Илко Николов за сградата на източно православен храм „Свети Николай Чудотворец“.

В раздела музика лауреат на приза е Нина Найденова – директор на Пловдивската опера за режисьорските постижения и реализацията на спектаклите „Макбет“, „Селска чест“, „Палячи“ и др.

За журналистика наградата отиде при Владо Балчев за поредицата му „Забравеният град“.

За фотография и операторско майсторство е отличена Катедрата „Приложни изкуства“ на АМТИИ за фотографската изложба на дипломанти.

В изкуството, предназначено за деца, носител на награда „Пловдив“ е Кукленият театър за високо майсторство, проявено в спектаклите „Децата на Хамелн“, „Дом“ и „Болен здрав носи“.

Фотограф: Мая Любенова

Повече за носителите на Награда Плводив и през 2015-та година може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар