Запознайте се с журито на конкурса „НЕвъзможното ТУК“ на Медиакафе и НУЛА32

Крайният срок за подаване на кратките филми и текстове за видео-конкурса на Медиакафе и Нула32 наближава – до 1-ви декември всеки трябва да е изпратил своето предложение на тема „(НЕ)ВЪЗМОЖНОТО ТУК“.

Както и през изминалата година, дни преди крайният срок ще ви представим и журито, което ще оценява филмите и текстовете. Отново се постарахме да съберем разнообразен екип хора от сферата на културата – всички известни имена в своята област – литература, театър, кино и медии. В конкурса водещото е добрата идея, а не толкова висококачественото заснемане. В текстовете обаче ще разчитаме на добре издържани материали, които да са смислово завършени и обосновани. Както обявихме, и в двете направления няма жанрови ограничения, а призьорите сред текстовете ще бъдат публикувани в коледния брой на пловдивското списание.

Журито ни ще поставят своите оценки в три критерия – придържане към темата, ясно представяне на идеята и техническо изпълнение. Първите два критерия са с двойно по-голяма тежест от третия. Както обявихме и в началото, търсим добри, свежи, нови идеи и нестандартен поглед, като вниманието върху професионалното видео-заснемане е по-малко, за да дадем по-голям шанс на идеите на младите и по-неопитни в снимането.

Припомняме, че най-добре оценените филми ще бъдат излъчени през  декември на специално събитие. Там ще се раздадат и наградите на победителите в конкурса, който Медиакафе организира, съвместно със списание за стил и култура НУЛА32 и много партньори. 

Оценяващи текстовете

Недялко Славов – писател

Недялко Славов е роден на 12 декември, 1952 година в град Пловдив . Автор е на сборници с поезия, разкази, пиеси и романи. Завършил е българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и културология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Превеждан е на английски, немски, руски и гръцки. Носител е на национални награди за поезия и проза, сред които Национална награда за поезия „Иван Николов“ за сборника с поеми и стихотворения „Мраморни години“, Национална награда за литература „Христо Г. Данов“ за романа „Фаустино“, Награда „Хеликон“ за нова българска художествена проза за романа „432 херца“, както и множество национални литературни номинации.

Недялко Славов има особено място в съвременната българска литература. Творбите му са пропити със страстен хуманизъм, стилът му е експресивен и изключително метафоричен и го поставя извън обичайните литературни практики. Член е на редколегията на литературно списание „Страница“.

Недялко Славов е инициатор и съучредител на Европейски писателски срещи Пловдив.

Александър Секулов – драматург и писател

Александър Секулов е автор на романите „Колекционер на любовни изречения”, „Малката светица и портокалите”, ”Островът”, „Господ слиза в Атина”, „Гравьор на сънища”;  на книга с поезия „Карти и географии”, на сборник с есета „Високите каменни хълмове”; на пиесата „Няма ток за електрическия стол”.  Носител на национални награди за литература и журналистика.

Манол Пейков – издател, преводач

Манол Пейков завършва Американския университет в България с първия му випуск през 1991 г. След това живее в Гватемала няколко месеца, учи Японска филология една година и записва албум със свои песни (1999). През 2002 г. стартира безплатния културен гид „Програмата Пловдив Инфо” в родния си град. Той е съосновател и съсобственик на звукозаписно студио „Пекарната” в София. През 2006 г. Манол се присъединява към семейния бизнес, полиграфически комплекс „Жанет 45”, основан от майка му. Той е управляващ съдружник в печатницата и отговаря за преводните заглавия на издателство „Жанет 45”. През 2008 г. основава Фабрика за дигитален печат „2х2”, която и до днес е част от полиграфическия комплекс. През последните шест години Манол е организирал над 30 турнета с писатели от цял свят. Манол Пейков е носител на Награда „Пловдив” (2011) за превода си на „Балада за Стария моряк” от С. Т. Колридж и на специалната награда на Съюза на преводачите (2015) за превода на стихосбирката „сърцето ти нося (в сърцето си го нося)” от Е.Е. Къмингс. Неженен, с едно дете.

Оценяващи филмите

Весела Матеева – регионален директор на радиостанциите на „Communicorp“

Весела Матеева е регионален директор на радиостанциите на Communicorp Group Bulgaria – Радио Сити, Радио Вероника, Радио Антена и Радио Нова Нюз, и „Радио 1“ в Южна България – Радио 1, БГ Радио, Радио Енерджи, Радио 1 Рок. През последните 13 години – организатор, съорганизатор и партньор на множество културни, музикални, образователни и спортни събития в града, което включва: градските празници за Великден, за 1 юни, празници на район Тракия, стрийтбол турнири, вело сезони, множество концерти, залесителни и благотворителни кампании.

Десислава Шишманова – директор na „БНТ Пловдив“

Десислава Шишманова е телевизионен журналист, чийто професионален опит е свързан изцяло с БНТ. Завършила е „Славянска филология”, а през  2001 г. – специализация „Медия мениджмънт на промяната“ в университета „Джон Муурс“ в Ливърпул, Великобритания. Участвала в обучения в мениджмънт на промяната и управление на регионални телевизионни медии през 2004, 2006, 2009 година в източногерманската структура на ARD  (MDR)  и  полската TV  POLONIA. Преподавател „Телевизионни медии” в курс специализация в ПУ „Паисий Хилендарски” от 2010 до 2013 година. Творческите j интереси са ориентирани в областта на актуалната публицистика, документалистиката и културната публицистика. Автор е на много документални филми.  

Димо от ПИФ – музикант група ПИФ, режисьор на видео-клипове

Роден 1975 г. в гр. Варна. През 1983 е приет в куклено-пантомимен театър "Щурче". 1994 година влиза в НАТФИЗ-Актьорско майсторство за куклен театър при професор Николина Георгиева. Завършва през 1998. От 1993 година живее в София. През 1992 година основава група P.I.F. През годините е написал музика за над 120 театрални . Снима се в американски филмови продукции като актьор. Съпродуцент на кукления сериал БЛАГУНИТЕ, като музиката, песните и постпродукционната обработка на аудиото са негови. В сериала учавства и като актьор . В два персонажа: ЧИЧО БОБ и ДРЪН-ДРЪН. Режисьор на повечето от клиповете на група P.I.F. Предстои издаване на 5-ти албум на групата.

Троян Гогов – актьор

Троян Гогов е роден на 10.03 1973 година. Завършва "Актьорско майсторство за драматичен театър" при проф. Н. Сейкова през 1998г. Същата година след конкурс става част от трупата на Драматичен театър – Пловдив. През 2010 завършва "Режисура" в класа на проф. Надежда Сейкова и Лео Капон в Пловдивски университет "П. Хилендарски". Режисьорският му дебют е със спектакъла "Подземни чайки" от Алфонсо Вайехо в Драматичен театър Пловдив през сезон 2011-2012.

Александър Митов – организатор на фестивала Street Masters Bulgaria

Сашо Митов има богат опит в популяризирането и организирането на концерти и фестивали в България и чужбина, посветени на уличната култура, както и на промотирането на артисти от цял ​​свят. Той е основал Upper PR, която е една от трите най-големи бийтбокс промокомпании в света, разработила най-големият фестивал, посветен на уличната култура в България и Източна Европа Street Masters. В рамките на първите три издания фестивалът се превърна в един от най-големите и най-престижните жанрови фестивали в Европа – съдържащи Европейския бийтбокс шампионат (Beatbox Masters) и Европейския брейкденс шампионат (Street Masters Jam).

Румен Угрински – актьор, водещ

Роден е на 25 януари 1969 г. в Благоевград. През 1990 г. е приет във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност актьорско майсторство за куклен театър при професор Николина Георгиева. Завършва четири години по-късно и получава покана за Централния куклен театър, където работи и до днес. В студентските си години участва като актьор и кукловод в редица детски и младежки предавания. От 2005 г. е кукловод в предаването „Говорещи глави“ по TV7.

От 15 декември 2008 г. е в екипа водещи на „Господари на ефира“ по Нова телевизия и по-късно bTV, като си партнира на екрана с Валентин Танев. Освен това участва в късометражни филми, телевизионни сериали като „Тя и той“ и „Кафе пауза“, телевизионни и радио реклами. За ролите си в театъра има актьорски и специални награди от куклени фестивали в България и чужбина. Част е от екипа на театър "Мелпомена"

Станимир Гъмов – актьор 

Станимир Гъмов е роден на 1 август 1974 г. в Стара Загора. Завършва ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в родния си град през 1993 г. с профил – английски език. През 1993 г. е приет в специалността „Актьорско майсторство за драматичен и куклен театър“ във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, и в продължение на четири години се обучава при проф. Боньо Лунгов. Още докато е студент участва в постановки на „Театър 13“ и „Театър Албена“, а през 1997 г. се дипломира успешно. 

От 2001 г. е артист в Столичен куклен театър, където участва в спектакли за деца и възрастни. Придобива популярност в телевизията с образа на „културоведа Гъмов“ в предаването „Сблъсък“ с водещи Иван Христов и Андрей Арнаудов. Особен успех му донася ролята на погребалния и сватбен агент Живко Здравков в сериала „Етажна собственост“ излъчван по Нова телевизия. Въпреки много доброто си представяне, не печели първия сезон на шоуто „Като две капки вода“, но става любимец на публиката. Част е от екипа на театър "Мелпомена".

Петьо Петков – Шайбата

Роден е на 10 октомври 1978 година в София. Първите си стъпки на сцената прави като 16-годишен в детска театрална студия "Камбаната". След като завършва средното си образование постъпва в НАТФИЗ, където учи актьорско майсторство. Популярен е със забавните си монолози по различни теми. Обсъждал е вестници, странностите на родителите, тъпите въпроси на хората. Тъй като от шоуто ''Комиците'' забелязват таланта му, той става част от него. Първоначално е само водещ, но след време започва да участва в много от скечовете на предаването. Той е един от първите комици в шоуто и е много див. Участва в 6 и 7 сезон на ''Столичани в повече''. Част от екипа на театър "Мелпомена"

Благодарим за партньорството на Драматичен театър Пловдив "Н.О.Масалтинов" и театър "Мелпомена"

Вашият коментар