Викове „оставка“ на погребението на Тютюневите складове (СНИМКИ)

Все още не е ясно дали пожарът на четирите сгради от Тютюнев град, които изгоряха в събота, е умишлено запален

Стотици пловдивчани, подкрепени от няколко софиянци, младежки организации, сдружения, представители на културните среди и студенти, поднесоха цветя на тлеещите все още тютюневи сгради вчера (21.08.2016). Ипровизираният протест отново събра на едно място различини хора потресени от поредното унищожение на историята в град избран за Европейска столица на културата.

Те бяха посрещнати и закичени с черни ленти от шефа на фондация Едно – Асен Асенов, а хората не останаха безучастни и попитаха чрез медиите, къде са сега кмета на града Иван Тотев и Областният управител Здравко Димитров. Викове „оставка“ разтресоха накичената, като във военен режим с мрежи, ленти и метални конструкции, улица „Иван Вазов“, която иначе остана напълно тиха през целия неделен ден.

Пловдивчани отново протестираха, без да проявяват агресия. Те стояха и коментираха ситуацията, като за пореден път си задаваха въпросите защо се е стигнало до тук? Видимо хората бяха обиден и от време на време само поглеждаха все още димящите складове. Някокло лозунга и цитати от романа „Тютюн“ на Димитър Димов пък изразяваха мнението на импровизирания протест. По възрастните, израстнали в този квартал си спомняха и разказваха на младите хора какво е било значението на фабриките за града и за хората от първата половина на 20-ти век.

Протесът на гражданите се пренесе днес от 10:00 часа пред сградата на Община Пловдив, като този път обаче управата се бе подготвила със солидна охрана и не допусна нормалните хора на стандартната пресконференция, както се случи през месец март след събарянето на склада на улица „Одрин 8“. Хората изчетоха в кулоарите на Общината декларация до кмета на града и министъра и предложиха няколко точки за справяне със ситуацията.

Малко преди това министърът на културата Вежди Рашидов посети изгорелите сгради и коментира преди медиите, че собствениците трябва да бъдат издирени и принудени да възстановят сградите в автентичния им вид, заяви министърът на културата Вежди Рашидов. Той разпореди на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата да извърши спешна проверка.

 

Коментари по темета

 

За автора

Вашият коментар