Променят проекта за стадион „Христо Ботев“

Основното опасение на привържениците на „Ботев“, че стадионът на клуба ще бъде само с две трибуни със седалки отпадна след днешната среща на Гражданския съвет със заместник-кмета Пламен Райчев. На разговорите присъстваха още главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов, проектантът арх. Георги Савов, президентът на фирмата изпълнител ПИМК Илиян Филипов и представители на надзора.

По предложение на арх. Савов проектът ще бъде променен, за да може в рамките на отпуснатите средства (25 млн. лв. с ДДС) за първия етап на реконструкцията да бъдат завършени и снабдени със седалки и четирите трибуни на стадиона. Това ще стане за сметка на изграждането на съблекални и помощни помещения на трибуна А (Централната трибуна), като временно съоръженията ще бъдат изградени в сектор В (Трибуна „Изток“).

Част от фасадата на Централната трибуна също няма да бъде завършена окончателно, но това няма да попречи на стадиона да се играят мачове от футболното първенство,  каквито са плановете. Предвижданото изграждане на осветление на пилони отпада, тъй като ненужно оскъпява проекта. То ще бъде заменено от 6 ферми, разположени на козирките на стадиона, които на втория етап ще бъдат допълнени с още, за да се изгради необходимото осветление за лиценз за международни срещи.

От Гражданския съвет за строеж на стадион „Ботев“ приветстваха идеята и признаха, че най-важното за тях е съоръжението за бъде завършено в пълния капацитет от 18 777 седящи места, а разпределението на помещенията под Централната трибуна може да бъде направено при втория етап на ремонта.

До 10 дни се очаква становището на комисията, която трябва се произнесе за съответствието на закупените седалки за Колежа с изискванията на УЕФА за категоризация, увери заместник-кметът Райчев. Ако получат одобрение, седалките ще бъдат монтирани, в противен случай ще се търсят средства за нови.

„Кметът Здравко Димитров е категоричен, че ако бъдат отпуснати допълнителни средства от бюджета за стадион „Христо Ботев“, ще има допълнителни средства и за стадион „Локомотив“, но това трудно ще стане в тази бюджетна година“, поясни Райчев. По отношение на тревната настилка, той призова да не се бърза с нея, тъй като тя ще е едно от последните неща преди завършване на стадиона.

От ОП „Градини и паркове“ ще направят оглед и ще представят доклад какво трябва да се извърши по повторното затревяване на терена.

За автора

Вашият коментар