Шефът на Чистота за графитите на тепето: Без спрейове за непълнолетни и постоянни камери

Свикнахме да гледаме пловдивските тепета нашарени, но това далеч не означава, че е нормално или допустимо. Върховете на Небет тепе в Стария град и особено Сахат тепе са целите в свастики и драсканици и изглежда сякаш никой не се грижи за тях.

Точно затова се обърнахме към директора на Общинското предприятие Чистота Димитър Георгиев, за да коментира темата.

Той обясни за MediaCafe, че всъщност тепетата и подлезите се чистят през няколко месеца, но още на следващия ден някой ги е „изрисувал“ и този процес е неуморен от години.

До решение обаче трябва да се стигне, а предложенията на Георгиев са няколко. Според него, един от начините да се намалили свободното драскане по хълмовете е да не се продават подобни спрейове на непълнолетни. „Трябва да се ограничи продажбата на такива спрейове под 18 години. Другото, което смятам е, че трябва да бъде разположено видеонаблюдение, свързано към органи или служби, които работят на 24-часов режим, защото повечето от случаите и тези прояви се случват в късните часове и трябва някой да реагира.“, обяснява шефът на Чистота.


Графитите се почистват от машина с високо налягане с кварцов пясък, наречена пясъкоструйка. Тя може да се използва там, където повърхността го позволява, върху камък или твърда основа, но не и мазилка, защото може да я нарани. Също така, пясъкоструйката не може да стигне до труднодостъпните места на тепетата, тъй като се придвижва с камион и не може на ръка да се чисти. Там идват препарати, които не са 100% ефективни.

Графитите не са почиствани повече от месец, защото в момента камионът, който придвижва пясъкоструйката е в ремонт, но когато бъде поправен, отново ще тръгне на акция.

За едно добро почистване на един от хълмовете е необходима една седмица и отнема общински ресур между 3 и 5 хиляди лева. Димитър Георгиев е отворен и за кампании и предложения за справяне с този константен проблем.Повече по темата: Дайте ни пясъкоструйката, ние ще изчистим тепетата!


За автора

Вашият коментар