Стотици в Пловдив протестираха срещу задкулисието на Мафията

Вчера, на площад Съединение, организирани от гражданско Фейсбук събитие, създадено само ден по-рано, повече от 100-тина пловдивчани излязоха да протестират срещу новата коалиция в Народното Събрание, която успешно взе главата на председателя на Парламента – Никола Минчев.

Събралото се множество подкрепи бившия председател и намери вината за неговото отстраняване във вендета от задкулисието, което си отмъщава на правителството за спрените милиарди за незаконни договори за пътно строителство на завишени цени, както и за разбитата афера “Капитан Андреево”.

Според тях това е причината, поради която доскорошния коалиционен партньор – ИТН, напусна антикорупционната коалиция и оформи ново парламентарно мнозинство, заедно с ГЕРБ, ДПС и Възраждане, които с координирани действия целят свалянето на настоящото правителство.

Гражданите бяха на площада час и половина, в които някои от тях правеха изказвания с мегафон, а общото настроение беше, че ако нещата продължават по подобен начин и мафията успее да надделее с вота на недоверие в сряда – ни очаква ново горещо политическо лято с протести и избори.

Въпреки това надеждите на хората бяха за стабилизиране на ситуацията, за приемане на така нужната актуализация на бюджета, на 22та закона, нужни за да получим европейските средства от Плана за Възстановяване, както и особено важната част – да бъдат форсирани промените в съдебната система и регулаторите, за да може войната с корупцията да навлезе най-накрая в решителна фаза.

И понеже ключовото обсъждане в НС на вота на недоверие ще бъде във вторник, а гласуването – в сряда, гражданите насрочиха следващата си демонстрация за вторник от 18:30 пред сградата на Община Пловдив.

Тогава се предвижда да се проведе и шествие под надслов “Пловдив срещу Мафията” и организаторите приканват всеки, който иска да подкрепи тази битка да се включи на 21 юни в 18:30 с начална точка – площад Стефан Стамболов, пред Община Пловдив.

Повече информация може да намерите във Фейсбук страницата на събитието тук.

Коментари (1)

  1. Познавам ги всичките 52ма участника . Бяха се качили на 15ката и слезнаха на Съединенивро да не удушат и репортера ги е снимал

    Отговор

Вашият коментар