„Сцена на вековете“ стартира с впечатляваща постановка

Със своята най-нова и изключително пленяваща постановка на балета „Спящата красавица” от Пьотр Чайковски Държавна опера Стара Загора ще открие официално на 3 юли шестото издание на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“.

Спектакълът ще бъде на откритата сцена в Двореца на крепостта Царевец във Велико Търново е с начален час 21 часа. „Спящата красавица” се счита за най-красивата балетна музика написана от Чайковски и се превръща в един от известните балети от световния класически репертоар.

Поставен е за първи път през 1890 година на сцената на Марийнския театър  в Санкт Петербург. Спектакълът на Старозагорската опера е в класически стил, хореографията е на базата на гениалната интерпретация на Мариус Петипа. Постановката и режисурата са на големия руски танцьор, хореограф, филмов актьор и утвърден балетен предприемач и преподавател Андрей Босов, който работи върху заглавието по покана на примабалерината Силвия Томова – художествен ръководител на балета на Старозагорската опера.


Балетното представление на Царевец ще бъде в съпровод на живо на оркестъра на операта под диригентството на маестро Владимир Бошнаков. Декорите на „Спящата красавица“ са на именития български художник-сценограф Иван Токаджиев, а приказните костюми проектира Мария Блажева. В спектакъла участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора. В ролите на Аврора и принц Дезире ще танцуват примабалерината и носителка на „Кристална лира“ Анелия Димитрова и очарователния солист Фиорди Лоха от Албания. Мартина Префетто ще бъде Фея Люляк, Франческо Бориело ще се превъплъти в ролята на злата фея Карабос, Синя птица и Флорина ще изпълнят Томоки Ишиго и Акари Мориматсу.

Още 8 заглавия са включени в основната програма на фестивала. За почитателите на операта са две от най-популярните Моцартови заглавия – „Сватбата на Фигаро“ на 25 юли, в изпълнение на  Русенската опера, и „Вълшебната флейта“ на Театрално-музикален продуцентски център-Варна на 26 август.

Два ще са и спектаклите на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Вердиевата „Травиата“ на 16 юли и мюзикъла „Българи от старо време“ на 10 септември. Във фестивалната програма на 21 август е концертът “Фолклор и класика с музиката на Георги Андреев“ на Симфониета-Враца и ФА „Филип Кутев“, мюзикълът „Човекът от Ла Манча“ на Театрално-музикален продуцентски център-Варна на 29 август и „Поетите и музиката“ на Пловдивската опера на 4 септември.

На голямата сцена на Царевец ще се играя и спектаклите от новата програма за младата аудитория с участието на детски формации „Сцена на вековете – С поглед към бъдещето“. Това е балета „Лешникотрошачката“ от Пьотр Чайковски в изпълнение на Балетна школа „Класика“ при Народно читалище „Надежда – 1869“- Велико Търновона 5 юли  и „Пепеляшка“ на вокална група ‘’Бон-Бон Мюзик’’ – София 27 юли.


Съпътстващата фестивална програма ще е в Летния театър и включва концертите „Sting the Opera“ на Държавна опера – Стара Загора и Военния биг-бенд, 30 юни, „Да послушаме кино“ на Хилда Казасян и Плевенската филхармония от 6 юли и “Symphony Way” с участието на Васил Петров и Симфониета – Враца на 11 август.

Летен фестивал „Сцена на вековете“ е носител на престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Като подарък за публиката след всяко представление на крепостта Царевец ще бъде излъчвано аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов – Звук и светлина“. Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на www.eventim.bg и туристическите информационни центрове на ул. „Христо Ботев“ № 5 и на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търнов

Вашият коментар