Училище и детска градина разделиха първото място за най-активно учебно заведение в Пловдив

Професионална гимназия по електроника и електротехника и ДГ Буратино бяха отличени от инициативата Европейски ден на спорта в училище

Сдружение БГ Бъди активен и Община Пловдив отличиха най-активните учебни заведения от Пловдив, включили се в Европейски ден на спорта в училище през тази година. Зa поредна година БГ Бъди активен и Община Пловдив заедно награждават най-активните за Пловдив учебни заведения, a именно  Пловдив е областта с най-голям брой училища станали част от инициативата.

6 са общо призьорите с парични награди, с които те ще могат да закупят спортни стоки за физкултурните си салони. За най-активно училище под тепетата бе избрано  ПГЕЕ “Професионална гимназия по електроника и електротехника”, а за най-активна детска градина – ДГ “Буратино”. Останалите подгласници са ЕГ “Иван Вазов”, ОУ “Д.Талев”, ДГ “Албена” и ОУ “Васил Петлешков”.

През тази година в Деня на спорта в училище се включиха близо 400 учебни заведения  от над 200 населени места от  цялата страна, като бяха организирани множество различни събития с участието на над 80 000 ученици. Въпреки неясните времена покрай COVID19 и през тази година разнообразната програма включи всякакви видове физическа активност, спорт и игри; широко отразяване в социалните медии, като над 98% от активностите успяха да се състоят присъствено. Повече от половината от участващите учебни заведения бяха организирали тематично празника, като основните теми бяха: активни пространства и  чисто събитие – за разделно събиране на отпадъци и промотиране на култура и отношение към средата. Определянето на най-активните училища в България отново бе сериозно предизвикателство пред екипа на БГ Бъди активен, тъй като много от учебните заведения, участвали в Европейския ден на спорта в училище, се бяха справили отлично и покриват критериите за активно училище, поставени от екипа на координаторите.

Обездвижването и заседналият начин на живот са един от застрашаващите фактори за здравето на европейците, а намаляващата възрастова граница на затлъстяването и свързаните с него здравни проблеми са изключително тревожни. Справянето с тези проблеми чрез насърчаването на редовна физическа активност е една от целите на Международната асоциация за спорт и култура (ISCA), инициатор на програмата Европейски ден на спорта. Събитието е включено в нейната ежегодна инициатива за насърчаване на физическата активност и масовия спорт NowWeMOVE. Програмата е съфинансирана по програма Еразъм+ на Европейската комисия.

За автора

Вашият коментар