В Плевен сами си поддържат града, питат къде е общината

Площад Стефан Стамболов в Плевен е в мизерно и неподдържано състояние, писаха наши читатели. Площадът, който се намира между кукления театър и средновековната църква в града е с преливащи кофи. През септември 2017 година завърши ремонтът му с нанасянето на нова настилка, оформени са зелени пространства, поставен е нов паметник на Независимостта на България.

Четири години по-късно плевенчани не могат да преодолеят мъката си от неестетическия ремонт, който не се свързва с духа и очакванията на ерията, но искат поне мястото да се поддържа. Мими Мартинова дори казва, че според нея площадът трябва да се казва „Отмъщението на архитекта“, защото е мръсен и нефункционален. Общинските предприятия по чистотата никакви ги няма, което принуждава гражданите сами да си почистват площадите, улиците и крайблоковите пространства.


площад „Стефан Стамболов“

Плевенчани споделят, че дори и някой да мине да почисти „си оставя ръцете“, а често хората, които метат, всъщност си гледат постоянно телефоните. Олга Симеонова разказва, че вече с някои от дамите метачки се наричат „братовчедки“, защото Олга слиза да мете тротоарите и пространствата пред блока, които ден след ден тънат в мизерии и боклуци. Тя си спомня, когато се нанася през 1980 година в Плевен – „Градът изглеждаше още красив и чист. Миеха улиците всеки ден с веро. Чистачите метяха и чистеха непрекъснато. Паркстрой садяха цветята и дърветата не само в центъра. Благоухаещ и богат град…беше.“Конкретно ни писа Митко Станков, който се е отказал вече да се обръща към община Плевен за градски проблеми. Той разказва, че в неговия квартал Дружба 4 миналата година сами са сменили пясъка на детската площадка със собствени пари, защото е бил пълен с боклуци и акита от кучета и котки. След подадени редица сигнали, отклик не е получил. На въпросната площадка играят над 40 деца на различна възраст с по горе-долу двама родители всеки ден, което означава близо 90 души посещение по различно време.Вечер, когато те се прибират, идва ред на същата площадка да се събират тийнейджъри и „за да се изтъкнат пред някоя девойка…“, пише ни Митко, се случва да се счупи я ограда или пейка.

Отново, този път дружно със съседи, Митко ремонтира изпочупените пейки и огради. „Не би трябвало ние да вършим това, защото е работа на общината, та нали затова плащаме данъци. Дано вие помогнете“, пише ни Станков. Те са спрели да имат всякакво доверие към общината, а нуждата от помощ, като почистване и допълнително обезопасяване, виси във въздуха.

Вашият коментар