В Пловдив отпушват трафика в десните ленти по булевардите

Поставянето на пътни знаци В27 за забрана на паркирането и престоя в десните ленти на големите булеварди, за да се освободят за движение; промяна в урегулирането на трафика в търговската зона около хотел SPS; предоставяне на видео регистратори на „Пътна полиция“ – тези мерки за безопасност на движението ще изпълнява Община Пловдив в следващите няколко месеца. Това реши на заседание разширеният състав на Общинската комисия по безопасност на движението по пътищата.

„Добрата инфраструктура води до намаляване на пътния травматизъм, към което се целим ние. С поставянето на знаците В27 по големите булеварди ще отпушим за движение десните ленти и за градския транспорт, и трафика въобще. Ще набележим и други мерки, които да подобрят движението в града“, коментира зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов.

От Шесто районно управление на полицията поискаха урегулиране на трафика в търговската зона около хотел SPS. Ангажираха се с конкретно предложение, което да внесат в местната администрация.

На заседанието на Общинската комисия по безопасност на движението по пътищата присъства и Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики, която остана впечатлена от добрата колаборация между местна власт и полиция. „Каквото и да сторим с пътната безопасност, каквито и критики да търпим, ще е добре, защото го правим, за да опазим живота и здравето на хората. Всеки спасен живот е успех“, заяви тя.

Русинова беше в града на тепетата, тъй като проведе обучение в ОП „Организация и контрол на транспорта“, свързано с вертикалната сигнализация. Тя подчерта, че често общини получават пътни знаци по различни обществени поръчки, които не отговарят на изискванията на българското законодателство. За да бъде прекратена тази порочна практика, експертът посочи различни похвати за разпознаване на одобрените за поставяне по пътищата знаци.

За автора

Вашият коментар