В Пловдив подписаха договор за 8 от автобусните линии

Договорът за 8 от линиите на градския транспорт между Община Пловдив и консорциумът, спечелил обществената поръчка – ДЗЗД „Градски транспорт Пловдив – 2020“ днес бе подписан. По линии 4, 10, 12, 20, 22, 24, 27 и 93 съгласно условията на споразумението, което влиза в сила от началото на март, автобусите ще бъдат с места не по-малко от 70 на брой и най-висок екологичен клас EURO 6. Срокът на действие е до февруари 2028 г.

„Нека оттук нататък да работим в синхрон и диалог в името на по-качествена услуга, която да предоставим на гражданите, за да бъде Пловдив все по-добро място за живеене. Това ще стане, като установиm по-добър баланс между пътникопотока, цените на билетите и картите и оптимизиране на електронно-билетната система“, посочи кметът Здравко Димитров.

„Надявам се да можем да отговорим на високите изисквания на гражданите за редовен и модерен градски транспорт, който е в съответствие с европейските изисквания за обслужване на пътници“, допълни заместник-кметът Тодор Чонов.

След влизане в сила на договора ще бъде предоставено за разглеждане на сесия на Общинския съвет и предложение за оптимизиране на маршрутните разписания в нова транспортната схема, която да бъде съобразена с желанията и потребностите на гражданите.

В момента Община Пловдив работи по внедряването на нова система за разплащане с електронни билети и карти, което може да се приложи след окончателното изтичане на срока на  Транспортния проект през месец март 2021 г.. По този начин ще се постигне по-голяма прозрачност за пътникопотока и продажбата на билети и карти, за което ще отговаря администрацията на Община Пловдив. Заплащането ще става по лесен за пътниците начин, а допълнителни проверки из цялата транспорта мрежа ще контролират и следят за нередовни пътници. На дневен ред стои и въпросът за намаляване на цената на годишната карта за пътуване.

Очаква се фирмите превозвачи да подменят част от автопарка, като заявиха, че вече са направили съответните постъпки за доставка на нови автобуси директно от завода производител.

75 от общо 255 автобуси от така наречените „щъркели“ ще продължават да обслужват някои от линиите на градския транспорт, тъй като в договорите от 2016 и 2018 г. няма ограничение за използване на по-малки автобуси, както е тазгодишният.

В момента общинско предприятие „Организация и контрол по транспорта“ стартира обществена поръчка за обслужване на областната транспортна схема, като се провеждат срещи с фирмите превозвачи, представители на съседните по-малки общини, както и обследване на пътнико-потока по часове. До финализирането на процедурата е в сила временна мярка със срок на действие 6 месеца, през които досегашните фирми обслужват съседните на Пловдив дестинации.

За автора

Вашият коментар