Време е да изхвърлим боклука! Събуди съзнанието си!

Огромното възмущение след публикуваните снимки на фотографа на „Грийнпийс България“ Деннис Тодоров, което заля информационното пространство и социалните мрежи, всъщност бе нещо много позитивно, тъй като показа, че има критична маса от хора, за които гледката не е нормална.

Бруталните кадри са наистина шокиращи, но по-шокиращ е произходът на тяхното съдържание, а не онагледеният финал. Всички сме наясно, че този боклук не са го произвели нито дърветата, нито храстите, нито животните в горите, нито рибите в реките.

Тук позорът е за нас хората. Ще кажете, ама как така, ние не хвърляме боклуци? Кои ние? Разбира се, че има хора, които не са с интелект на примати и възпитание на надуваема кукла, но те или са малцинство, или другите са „по-ярки“ с присъствието си в съвместния ни живот. Надявам се да е второто.

След подобни гледки всички скачат на „държавата“, каквото и да значи в днешно време тази дума. Да, разбира се, че във въпросната държава, имаща ангажимента да контролира подобни безумия в родината ни, има купища пропуски, неуредици, некадърност, корупция и какво ли още не, но това е факт във всяка една област на обществения живот. И въпросните негативи далеч не са патент само на България. С това съвсем не искам да защитавам отговорните институции, чиято роля е видимо неадекватна и куца, наблюдавайки безконтролното изсичане на гори, замърсяването на реки и т.н.

Но не бива да забравяме, че държавата е такава, каквато си я направим ние. Не в социалните мрежи, а с реални и конкретни действия, показващи, че на хората наистина им пука и искат да живеят различно. Хубавото е, че има множество примери на личности и организации, ангажирани с най-различни каузи и инициативи, които нямат нищо общо с държавата, не и с нейните представителни институции, предпочитащи да действат, а не само да говорят.

Колко са тези сред вас, които знаят за инициативата Гората.бг? Една чисто българска инициатива, чрез която в рамките на няколко години хора от различни краища на страната успяха да засадят над 1 милион дървета? Повтарям – над 1 милион дървета! Даваме ли си сметка, че освен благородната дейност за залесяване, това възпитава, а купищата снимки и клипове на щастливи млади хора и малки деца, засаждащи нов живот, всъщност са истинската надежда за бъдещето на България! Защото, когато си засадил дърво, когато се грижиш за него, ти вече си прегърнал природата и няма никакъв шанс да си безхаберен към нея, камо ли да я тровиш, изхвърляйки отпадъци или изсичайки я.

Същото важи и за организации като БГ Бъди активен, насочващи вниманието ни към опазването на природата както в българските планини и реки, така и в самите градски пространства. Хора, непрестанно иницииращи реални кампании и почистващи тонове отпадъци, имащи за цел да провокират и възпитат различно отношение към околната среда.

А колко от вас знаят за Проект „За доброто“? Знаете ли, че хората, ангажирани с въпросния проект, само в последните месеци инициираха кампании за топъл обяд на медиците на първа линия в болниците в страната? Знаете ли, че те са хората, които вече реално задвижиха инициатива, осигуряваща месечни стипендии за децата на починали от Covid лекари и учители?  

А за „Капачки за бъдеще“ знаете ли? За онези „лудите“, дето ни карат да събираме пластмасови капачки и да ги предаваме, за да може след това, благодарение на тази инициатива, да купуват кувьози и линейки за родилните и детски отделения в страната?!

И това са просто няколко примера, а такива организации, инициативи и каузи в България има много! И това са хора, които действат, а не са се ограничили само да „лайкват“ или да пускат „гневни“ емотикони в социалните мрежи.

Разбира се, за тях може и да сте чували, но със сигурност не толкова често, колкото чувате и четете кой политик какво бил казал, кой къде е застрелян и кой с кого си е легнал. Приоритетите на класическите медии са ясни – скандалът продава. Ангажиментът аудиторията да бъде възпитавана и поощрявана към мислене, както и даването на приоритет на смислените и позитивни събития много отдавна липсва, за сметка на опростачването и черните сводки, но това е техен проблем.

Ние в MediaCafe сме решили да правим точно обратното – да даваме трибуна на всички, които искат България да бъде по-добро място за живеене и да популяризираме дейността на смислените хора и организации. Убедени сме, че можем да променим грозните снимки единствено тогава, когато повече хора научат, че доброто съществува и засаждането на дърво, почистването на река, помагането на хора в беда е по-важно от слагането на силикон и купуването на скъп телефон.

И ще продължим да работим в тази посока, защото не вярваме в клишето за „четвъртата власт“. Думата „власт“ не кореспондира с представите ни за информационен източник, имащ моралния ангажимент и задължение да подпомага развитието на обществото, а не неговата деградация.

MediaCafe ви призовава: станете част от нашето общество! Всички вие, организиращи или участващи в благородни и смислени инициативи, имащи за цел България да бъде по-добро място за живеене, сте добре дошли при нас!

Ние ще дадем гласност на вашето добротворчество и ще ви подкрепим, за да успеете, защото е крайно време всички да се събудим!

За автора

Вашият коментар