Вариант за връщане в клас: Големите ученици сами да си взимат проби от носа

На този етап все още не е ясно на коя дата ще се върнат в реална присъствена среда по-големите ученици. Това заяви по време на участието си в рубриката „Властта говори“ министърът на образованието Николай Денков.

Причината е в затруднената към момента доставка на тестове. По думите на министъра, след като пристигне достатъчно количество тестове, същите ще бъдат разпределени в рамките на денонощие из цялата страна, а родители и ученици ще имат достатъчно време – 2 дни, за да се подготвят за връщане в училище.

От поръчаните до момента три милиона безплатни за децата тестове са пристигнали едва осемстотин и петдесет хиляди. Проблемът с доставките би могъл да бъде разрешен, ако по-големите ученици използват друг вид тест, при който сами взимат проби от носовете си, а дали тази опция е възможна се обсъжда и в момента.

На учениците от 1 до 4 клас са осигурени тестове до края на следващата седмица, а все още не е ясно какво ще се случва през 2022 година, тъй като средствата, необходими за продължаване на настоящата практика, ще зависят от това как ще бъде разпределен бъдещият бюджет.

Вашият коментар