Вариант за връщане в клас: Големите ученици сами да си взимат проби от носа

На този етап все още не е ясно на коя дата ще се върнат в реална присъствена среда по-големите ученици. Това заяви по време на участието си в рубриката „Властта говори“ министърът на образованието Николай Денков.

Причината е в затруднената към момента доставка на тестове. По думите на министъра, след като пристигне достатъчно количество тестове, същите ще бъдат разпределени в рамките на денонощие из цялата страна, а родители и ученици ще имат достатъчно време – 2 дни, за да се подготвят за връщане в училище.

От поръчаните до момента три милиона безплатни за децата тестове са пристигнали едва осемстотин и петдесет хиляди. Проблемът с доставките би могъл да бъде разрешен, ако по-големите ученици използват друг вид тест, при който сами взимат проби от носовете си, а дали тази опция е възможна се обсъжда и в момента.

На учениците от 1 до 4 клас са осигурени тестове до края на следващата седмица, а все още не е ясно какво ще се случва през 2022 година, тъй като средствата, необходими за продължаване на настоящата практика, ще зависят от това как ще бъде разпределен бъдещият бюджет.

За автора

Вашият коментар