„Великден в България, Чехия и Словакия“ в Етнографския музей

Посланиците на Чехия и Словакия – Лукаш Кауцки и Мануел Корчак посетиха Етнографския музей в Пловдив, за да разгледат изложбата „Великден в България, Чехия и Словакия“.

Организаторите разказаха за общото и различното в традициите и обичаите по Великден в трите държави, като им показаха цветността и красотата на празника. Изложбата представя още и различните техники за изписване на великденските яйца.

В България цикълът включва обичаите от Месни и Сирни Заговезни, Маскарадните игри, Конския Великден – Тодоровден, Лазаруване и Връбница, т.е. седемте недели на поста. А в Чехия и Словакия постът започва с Пепеляна сряда и продължава шест недели до Възкресение, като са отразени всички народни обичаи през това време.

Изложбата представя богатата обредност около самото Възкресение и различните традиции, които има при нас и при тях. Любителите на красивите писани яйца могат да научат колко различни техники се използват за украсата им; за традициите, запазени от Средновековието до днес, както и за новите иновативни подходи, използвани в ХХІ век.

„Великден в България, Чехия и Словакия“ може да бъде разгледана в Етнографския музей до 15 май.

Вашият коментар