Велико Търново подпомага 22 двойки за ин-витро процедури

66 са вече бебетата, родени с подкрепата на програмата за асистирана репродукция на Велико Търново. В края на миналата седмицата кметът Даниел Панов се срещна с младо семейство, чийто син Веселин проплака навръх Благовещение тази година на 25 март. Щастливите родители са сред двойките, подпомогнати чрез общинския фонд „Ин витро“, работещ вече десет години.

Кметът им подари икона на Свети Мина – закрилник на семейството и им пожела малкият Веско да се радва на щастливо и безгрижно детство. 22 двойки са одобрени за подкрепа по програмата за ин-витро процедури тази година. До 2000 лева на семейство е безвъзмездната финансова помощ, която е целева – за изследвания, процедури и лечение на стерилитет. Програмата за асистирана репродукция е създадена през 2011 година със стартов бюджет тогава от 30 000 лева.

Фонд „Ин Витро” е увеличаван през всяка следваща година достигна най-малко 70 000 лева. Общинската инициатива вече има партньори от гражданския сектор – сред тях са Фондация „Искам бебе“, „Ротаракт клуб“, “Happy Mums“ и други. Близо 180 семейства са подпомогнати от началото на програмата за асистирана репродукция. 66 са родените бебета, включително и 11 двойки близнаци.

Вашият коментар