Македонски писатели гостуват в Ловеч

Трима от най-четените македонски писатели ще гостуват в Ловеч за Дни на македонската литература на 8 и 9 юни.

В продължение на два дни те ще представят най-новите си романи, излезли на български, и ще се срещнат с почитатели на литературата в града. Събитието ще се проведе в Художествената галерия на 8 и 9 юни от 18 ч.

Първият ден Сашко Насев ще представи книгата си „Срещи с дявола“. Посланик в Канада, директор на Македонския културно-информационен център в София, професор по Драматургия в Университета на Скопие, най-големият македонски драматург, чиито пиеси са поставяни на много международни сцени – това е Сашко Насев. Книгата му „Срещи с дявола“ включва кратък роман – предизвикателство към Булгаков и „Майстора и Маргарита“, както и няколко разказа.

Сашко Насев е един от най-изявените поддръжници на идеята да се градят мостове между България и Северна Македония в областта на културата.

Вторият ден Винка Саздова  ще представи романа „Вилино“. Македонската писателка разказва за любов и преоткриване на живота. Любопитен факт е, че една от главните героини има български прототип (Вили Кънева, собственичката на популярното кафене „Айрън“ (IRON FE-26) в Ловеч, непосредствено до Покрития мост).

Винка Саздова е един от най-продаваните писатели в Северна Македония. У нас преди години е издаван  романът й „Последният чай“, издание на „Бард“ – също с голям успех. Тя е собственик на едно от най-големите издателства в Македония – „Три“.

Ягода Михайловска Георгиева, която вече е гостувала в Клубът на културните дейци с романа си „Индиговият Бомбай“ вече си е спечелила много читатели в България. Новият й роман „Манастирът Фуентарабия“ й донесе нова голяма награда и така Ягода става писателят, спечелил трите най-големи награди за литература в Северна Македония.

За автора

Вашият коментар