Яките тротинетки на Hobo най-накрая в Пловдив

В Пловдив от утре можем да се придвижваме с електрически тротинетки, които ще помогнат да се намали замърсяването на въздуха и да се облекчи трафикът.

След успешно развитие в София и Благоевград, компаниите Hobo и Lime в лицето на Теодор Райчев и Петко Анчев подписаха меморандум с Община Пловдив за сътрудничество.

350 тротинетки ще бъдат разпределени на близо 30 зони из града, като Мараша, Кършака, ЖП гарата и всички университети. Те ще бъдат контролирани с платено мобилно приложение. Първият месец такса „отключване“ за тротинетките на Hobo няма да има, а след това, за да се активира превозното средство, ще се плаща 1 лев първоначална такса и 0,20 стотинки за всяка следваща минута.Тротинетките развиват скорост до 25км/ч, като те ще могат да бъдат карани от деца над 14-годишна възраст единствено по велоалеите. Тези от тях, които имат навършени 16 години, ще имат правото да се придвижват и в най-дясната част на пътното платно, а спазването на това правило ще следят от КАТ.

Превозното средство обаче няма да се движи свободно навсякъде из града. Някои от забранените зони в Пловдив са хълмовете, пешеходната част на Главната и Капана. Дори и да искаме да навлезем в тези територии, тротинетката ще засече това и ще намали автоматично скоростта на 5 км/ч, колкото да може да я избутаме от зоната.
В Пловдив към 2019 г. са регистрирани 190 000 моторни превозни средства. Населението на града е над 300 000 души, което прави по 1 кола на човек и половина. С навлизането на услугата в града, в Hobo вярват, че ще успеят да променят навиците на гражданите, предоставяйки лесна, удобна и достъпна алтернатива на традиционния транспорт.


Тротинетките Hobo са минали всички тестове за качество и безопасност. Те могат да се наемат всеки ден между 06:00 и 02:00 ч.

Екологичният превоз е подходящ както за лежерна разходка, така и за пътувания с цел работни срещи, лекции, социални събития, туристическа обиколка на града. „За разлика от велосипеда, пристигаш до точка Б не потен“, шегуват се от Hobo.

По-подробно с тротинетките на Hobo може да се запознаете тук

ПП: Удобен е и за дами с токчета.


За автора

Вашият коментар