Ям стълби за закуска

Да избираме стълбите пред асансьора, апелираха от сдружение BG Бъди активен, като въвлякоха в каузата си стотици хора. За седма поредна година се отбеляза Ден без асансьори в България и Европа с различни инициативи. Събития имаше в цялата страна – София, Варна, Сливен, Монтана, Видин, Силистра, като в Пловдив бе едно от най-големите и интересни.

Десетки ентусиасти се качиха на върха на Бунарджика за следобедна тренировка. Кампанията е насочена към нуждата от повече ежедневна физическа активност. Към нея имаше лек крос, който бе част от друго събитие наречено „Европейска миля“. То промотира нуждата от дневна доза движение за здраве, изчислена от Световната здравна организация – 1 миля, или 1,6 километра. Разстоянието може да бъде взето чрез разходка, бягане, бързо ходене, важното е да се минава пеша всеки ден. Това води до благ сън, по-добра памет, превенция от ракови заболявания, диабет и редица други плюсове.

Милята е посветена на борбата с рака и през целия месец май ще има различни събития в града, свързани с бягане или ходене. Идеята е да се покаже съпричастност към болните, а също и част от сумата, която се събира ще бъде дарена на детската онкохематология в Пловдив.

BG Бъди активен започва своята дейност с цел да провокира към физическата активност за здраве. С времето забелязва и спохождащи темата проблеми и се обвързва с други каузи.

Когато правят първите си събития разбират, че липсват градски пространства на открито, които да са приветливи и по-красиви. Така стартира и работа върху така наречения плейсмейкинг, което означава, че изграждат благоприятни места. За всяка една намеса и облагородяване се изисква разрешение от общината, която невинаги откликва положително.  

Дейността за между жилищните пространста е различна. Последните им намеси са в Кършака. Там са поставили тенис маси, мрежи на футболните игрища и са организирали масово почистване. Важно е във всяка една дейност да се включат и жители от района, за да могат и да поддържат създаденото от самите тях.Един уличен фитнес не е достатъчен. Там е пълно винаги с едни и същи хора. Исдеята е по-скоро мястото да провокира тези, които не са толкова активни да се раздвижат, казва Руми от BG Бъди активен.

Според нея, когато започва да се работи за градска среда, това води до стимулиране на спортната активност и излизането на въздух.

Руми дава съвети как да си помогнем с повече движения в деня. Ходене пеша до работа, разходка в обедната почивка, ставане на всеки един час от настолната работа.

Понякога срещаме пречки в това да накараме децата си да спортуват или тренират. Решението е да им подадем заниманията под формата на игра. Сдружението има редица кампании, свързани с най-малките.

Румяна Киризиева от BG Бъди активен

За автора

Вашият коментар