Засилват контрола върху износа на животни

В четвъртък евродепутатите ще обсъдят и гласуват как да се подобри хуманното отношение към животните по време на транспортиране, да се контролира по-ефективно износът на живи животни и да се ограничи транспортирането на млади животни.

През декември парламентарната анкетна комисия за защита на животните по време на транспортиране (ANIT) приключи своята 18-месечна работа, като заключи, че правилата на ЕС за хуманно отношение към животните не винаги се спазват в държавите членки и не отчитат напълно различните нужди на животните при транспортиране. Най-очевидните нарушения включват липса на място за главата на животното, вода или храна за транспортираните животни, превоз на животни, които не са годни за транспортиране, и пренаселеност. Използват се превозни средства, които са неподходящи за транспортиране на животни, а транспортът понякога се извършва при екстремни температури и продължително време на пътуване.

За да се коригира ситуацията, в проектопрепоръките се призовава Европейската комисия да актуализира действащите правила на ЕС, да въведе ограничения за времето на пътуване за всички животински видове и възрасти, да забрани транспортирането на много млади животни на възраст под 35 дни и да засили контрола върху износа на живи животни. Членовете на ЕП се застъпват и за преминаване към по-ефективна и етична система, която да дава предимство на транспортирането на сперма и ембриони пред разплодните животни, както и на трупове и месо пред животните, превозвани за клане.

Вашият коментар