Животописците на героите в „Хроники на доброто“

На 1-ви октомври по традиция се празнува денят на поезията и музиката, а през 2021 г. в Bee Bop Café беше отбелязан и като Ден на Доброто, доброто с главна буква. Историите са истории, за да бъдат разказвани, а за доброто трябва да се говори и именно за него си говорим.

Началото на тази история е дадено през март 2020г., когато започва проектът на информационния портал на неправителствените организации в България „За гражданите и техните организации“. Екипът на НПО портала отдавна мечтае да има кореспонденти в страната и след като това става факт на онлайн страницата на портала са публикувани над сто разказа за граждански организации в рубриката „Разкази за НПО“.

Героите в тези разкази са от всички възрасти и краища на страната, различни са каузите им, но това, което ги свързва е именно Доброто. Предговорът на книгата гласи: „Много човешки съдби стоят зад тези разкази, много трудни преживявания, надежди, успехи, постижения и силното усещане, че от нашето участие или безучастие зависи много, а понякога всичко“. Ръководителят на НПО портала Георги Генчев и главният редактор Ралица Николова вярват, че тези 30 истории са 30 ключа не само към света на портала, а и към света на Доброто.

Героите на вечерта за журналистите, които чрез интервютата на своите лични герои от различните краища на България се превръщат в биографи на доброто. А кои са те?

Петя Генова – малка дама с топъл глас и голямо сърце – ни разказва за сбъднатата мечта на един младеж с умствена изостаналост, за търсенето на „невидимите“, за престъплението и наказанието през погледа на няколко тийнейджърки, но общото между тези истории е, че всеки намира своето спасение в лицето на неправителствени организации. Сборникът завършва именно с нейния разказ „Неслучайно…спасение дебне отвсякъде“. Да, не е случайно.

Паулина Гегова, която познаваме отдалеч по широката усмивка и нестихващата енергия, която излъчва, си признава, че понякога е „малко джаста-праста“, но успява да пресъздава световете, за които пише. Успяваме да влезем в света на домашното насилие, когато тя ни разказва за фондация „Джендър алтернативи“, влизаме в света на екологията, на аварийното спасяване и дори за кратко усещаме духа на Капана фест. 

Цвета Ненова, която „идва от брега на Дунава“, е човек, който вярва в героизма на организациите. Росинка Проданова, която с удоволствие се потапя в историите чрез проекта и ги изживява като свои. Диана Желязкова, която преди проекта ежедневно се е сблъсквала с тъмната страна на НПО сектора, е успяла да види светлината в него, да го озари за себе си и за читателите.

Елена Тилова ни разказва за каузите за опазването на животински видове и природни богатства, защото всички ние сме едно. Това са шестимата животописци герои, а всеки герой си има свои герои, за които разказва в историите си. Редактори на книгата са Любомир Василев и Георги Генчев.

Сборникът очерци „Хроники на доброто“ се разпространява безплатно и може да бъде намерен в електронен вариант в раздел „Библиотека“ на НПО портала или ТУК .

Фотограф: Александър Карамфилов

Вашият коментар