Доброволци почистиха северния бряг на река Марица

Доброволци застанаха зад каузата #БезОтпадъци, като демонстрираха своето отношение към градската среда с почистване на северния бряг на река Марица. Почистването е част от дългосрочната програма на „БГ Бъди активен“ „_МЯСТО България“, с която от сдружението се опитват да ангажират гражданите да пазят чиста и красива градската среда. Организатор на почистването е сдружение “БГ Бъди активен” с цел да бъде променено отношението на хората в Пловдив към отпадъците и да бъдат въвлечени в почистване и поддържане на междублоковите пространства, като в това събитието сдружението поставя фокус върху водните басейни и в частност река Марица.

В инициативата взеха участие доброволци от фирма Proxiad Bulgaria, а в резултат от почистването бяха събрани над 35 чували пълни с различни пластмасови отпадъци, метални отпадъци, картони, празни бутилки, събрани разделно. „Сами избираме в каква среда искаме да живеем. Толкова е лесно – нужни са само чувал за боклук, ръкавици и желание за промяна!”– казва Гергана Ангелова от „БГ Бъди активен“ – „Заедно можем да допринесем за това Пловдив да стане едно  по-красиво и чисто МЯСТО. Надявам се чрез този пример, който дават служителите на Proxiad Bulgaria, повече хора да бъдат готови да поемат отговорност да променят средата, в която живеят“.

След кратък инструктаж, въоръжени с найлонови чували и ръкавици, доброволците поеха по бреговете на река Марица. Навлязоха и в най-тревистите места, където бяха изхвърлени множество автомобилни гуми, пластмасови бутилки, строителни отпадъци, дори мебелировка.

Вместо да мрънкаме, че „няма смисъл“ или „не е моя работа“, нека превърнем енергията си в действие.”, казва Ивана Яламанова. “Все още много български граждани не осъзнават, че изцяло сами носим отговорност за състоянието на средата, в която живеем. Или иначе казано: “Не нося отговорност, нямам ангажимент”. Само че,  тогава това означава и че нямам и право на претенции. Ако искаме да имаме право да критикуваме как изглежда средата около нас, трябва да сме активна част от нейното развитие и облагородяване”. 

Служителите са категорични, че тази акция ще има смисъл и обещават резултатът от нея – по-чист бряг на реката, да не бъде временен. Те ще продължат да се грижат за мястото, като през следващите седмици планират да поставят няколко градски елемента, за да се превърне то в още по-приятно място- места за сядане, кошче за отпадъци и табела за превенция на замърсяването.

По време на събитието бяха спазени всички предписани мерки за безопасност с нужната дистанция, осигурени консумативи, дезинфектанти, ръкавици, чували и стикове за събиране на смет, репеленти както и извозване на отпадъците на специално определени за целта места. 

Още идеи как да живеем в по-чиста среда  може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org

thespot.bgbeactive.org

Facebook – Място България

Вашият коментар