Два Шишеяда и един Кенчoяд на Plovdiv STAGE PARK

За втора поредна година, културните събития  на Младежки хълм ще осигурят възможност на своите посетители да изхвърлят отпадъците разделно. Дългоочакваната алтернативна събитийна територия на открито, разположена в подножието на Младежки хълм – Plovdiv STAGE PARK отвори врати в края на месец април, а сдружение BG Бъди активен и сдружение Творчески комплекс Инкубатор  обединяват усилия за промяна на навиците и отношението на гражданите към опазването на околната среда, чрез създаване на обществено-отговорно отношение.

На територията на  фестивалното градче са поставени 30 контейнера за разделно събиране на отпадъци, а събраните количества от тях ще се обработват и предават разделно от организатора от сдружение Творчески комплекс Инкубатор. “Пловдив може да се превърне в по-чист и по-отговорен град”, категорична е Ласка Ненова от сдружение “BG Бъди активен” – ”В нашите кампании си партнираме с граждани, организации и администрация и заедно работим за изграждане на активно и отговорно гражданско общество. Партньорството ни с Инкубатор е поредното доказателство, че нещата могат да се случват”. Всички събития от годишния календар на локацията ще бъдат част от семейството на Събития #БезОтпадъци, а над 300 събития в страната до момента са ангажирали своите посетители с темата за споделена отговорност към средата и разделно събиране на отпадъците.

Сдружение BG Бъди активен работи за повишаване нивата на рециклиране, а едно от задължителните неща за това е да има достатъчно съдове за разделно събиране, които да могат да се използват от гражданите. Именно за това, сдружението  ангажира местните власти в редица кампании, чрез което отправя апел към тях за по-адекватни действия и инфраструктурни промени. “Градската среда трябва да насърчава към социалната отговорност, а не да е пречка за това”, добавя Ласка Ненова – “Нашият опит показва, че хората не са безотговорни, а просто често липсват условия за разделно изхвърляне на отпадъците. В районите, в които има добри условия за разделно изхвърляне на отпадъци,  делът на тези, които изхвърлят разделно редовно е почти четири пъти по-голям от тази в районите с недостатъчна инфраструктура. Особено често цветни контейнери липсват в пешеходни зони и паркове. Това е една от посоките, в които ние активно работим.”

Освен кошчетата, като част от кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”, сдружението постави и два огромни Шишеяда и един Кенчояд. Арт инсталациите за разделно събиране на опаковките ще ангажират посетителите на всички събития от календара, като сред тях са музикални участия и концерти, театрални постановки, тематични развлекателни уикенди, форуми и  демонстрации, изложби на артисти, формати за личностно развитие и бизнес, конференции, работилници за деца, спортни активности, спектакли, кино- прожекции на открито и др.  Като съмишленик и отговорен партньор  в реализирането на каузата  #БезОтпадъци, сдружение Творчески комплекс Инкубатор, ще разпространява посланието към малки и големи, стимулирайки отговорно поведение от тях по време на културни събития.

„Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“ е кампания на сдружение BG Бъди активен, която се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола

Партньори на кампанията са Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България и ЕКОПАК България

За автора

Вашият коментар