Реставрират Къщата на ангелите

Стартираха строително-ремонтните и реставрационни дейности на къщата на Невена Атанасова. През 2021 г. сградата беше безвъзмездно предоставена от Община Пловдив на Регионалния етнографски музей за експонирането на част от богатите етнографски колекциии, както и за създаването на музейно-образователен център.

„Днес стартира първият етап на цялостното преобразяване на къщата на Невена Атанасова, позната още като Къщата на ангелите. Предвиденото финансиране за този етап е 400 000 лв. като той трябва да приключи до края на годината. През втория и третия етап на проекта ще се работи по реставрирането на фасадата, както и по възстановяване на археологията, която се намира в двора“, заяви зам.-кметът по култура Пламен Панов.

Той припомни, че миналата година Община Пловдив спечели проект за ревитализиране и реставриране на 7 културни института по Норвежката програма. Съгласно него част от експозициите на музеите в града ще бъдат оживени с нови технологии.

„За Етнографския музей е много важно, че след дългогодишно търсене вече от две години разполагаме с втора сграда. С нея ще решим проблема с фондохранилищата, ще има голяма експозиционна площ, както и музейно-образователен център“, коментира директорът доц. д-р Ангел Янков.

Сред най-новите атракции в музея ще бъде постоянната експозиция с над 1000 ютии, дарение от пловдивския художник Димитър Добрев. Ютиите са от 18-и век насам като някои са ръчна изработка, а други –фабрични. Най-старите работят с въглища и спирт, а най-модерните са електрически.

За автора

Вашият коментар