Пловдив посреща 24 май с богата програма

Тържествата в града под тепетата ще започнат на 23 май, когато е церемонията за тържественото връчване на Награда „Пловдив“ за ярки постижения в областта на културата и развитие на културния живот на Пловдив през изминалата 2022 година. Вход с покани!

На 24 май денят започва с Празнична литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Следва връчване на почетните знаци и значки на Община Пловдив на изявени учители. Церемонията ще се проведе в Актовата зала на Хуманитарната гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“, началото е в 8.30 ч.

В 9.30 ч. вратите на храма се отварят и официалните лица ще се отправят към площад „11 май“ пред ХГ „Св. св. Кирил и Методий“. Там ще се състои тържество с официални слова, церемония по поднасяне на венци и цветя и празничен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

Точно в 10.15 ч. е началото на шествието към площад „Стефан Стамболов“, което ще премине по ул. „Хан Кубрат“, подлеза на Аптека „Марица“, ул. „Райко Даскалов“, площад „Римски стадион“, ул. „Княз Александър І“. В шествието ще се включат официални лица и гости, Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай със свещеници, представители на образователни и културни институции, представителна група на ХГ „Св. св. „Кирил и Методий“, представителни групи на училища от град Пловдив и Първи детски гвардейски отряд в България при ДГ „Мая“.

Пред сградата на БНБ на ул. „Райко Даскалов“ №53, концерт ще изнесе духов оркестър към НУМТИ „Добрин Петков“ и Център за подкрепа за личностно развитие Общински детски комплекс – Пловдив с диригент г-жа Снежана Георгиева. На площад „Римски стадион“ ще има концерт на  фанфарен оркестър на СУ „Паисий Хилендарски“. На стълбите на Каменица ще чуем тържествен празничен поздрав от хоровете на Пловдив от сборен хор в състав: хорове към ЦПЛР – ОДК – Пловдив  – Хор „Детска китка“, Хор на Пловдивските момчета и младежи, Девическа хорова формация „Евмолпея“, „бамбини“ и „Куклици“, хор към НУМТИ „Добрин Петков“, Камерен хор „Иван Спасов“, Дамски хор „Тримонциум“, ППД „Ангел Букорещлиев“, Мъжки хор „Стефка Благоева“, общо около 200 души, диригент проф. Златина Делирадева.

В 11.30 ч., Цар-Симеонова градина, югоизточна част започва тържествено откриване на паметника на дарителя Димитър Кудоглу. Водещ е Стефан Шивачев, който ще произнесе и слово. Думи на благодарност ще отправи представителят на наследниците на Димитър Кудоглу – Пенчо Братанов.

В 17.30 ч. на пл. „Стефан Стамболов“ започва фолклорен флашмоб с участието на Школа за народни танци „Луди Млади“ при НЧ „Проф. Кирил Дженев – 2018 г.“

Вечерта завършва с музикално пътешествие в света на Антонио Вивалди със симфоничния спектакъл “Вивалди завинаги“ – концерт на Симфониета – Враца с участието на Максим Ешкенази и солисти и актьори. Мястото е Античен театър, началото в 20 часа, входът е с билети.

Вижте подробна информация за празника!

24-ТИ МАЙ –

Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

23.05. 2023 г.

19.00 ч., Драматичен театър – Пловдив

Тържественото връчване на Награда „Пловдив“ за ярки постижения в областта на културата и развитие на културния живот на Пловдив през изминалата 2022 година.

Награди „Пловдив“ се присъждат по една в следните 12 категории: Художествена литература и хуманитаристика; Художествен превод; Журналистика в сферата на културата; Архитектура и естетизация на градската среда; Музика; Танцово изкуство; Театър; Изобразително изкуство; Аудио-визуални изкуства и фотография; Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта; Произведение на изкуството, предназначено за деца; Съвременни мултижанрови изкуства.

Победителите получават  статуетка, диплом и парична премия

През 2020 година по инициатива на кмета Здравко Димитров в Статута на Награда „Пловдив“ беше добавена нова категория – Специална награда „Пловдив“, която се връчва за изключителни постижения и цялостен принос в културата на град Пловдив.

Специалната награда „Пловдив“ ще бъде определена от Кмета на града.

24.05. 2023 г. 

8.00 ч., Храм „Св. Св. Кирил и Методий“

Празнична литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай в присъствието на Кмета на Община Пловдив, Председателя на Общински съвет – Пловдив, други официални лица и гости

8.30 – 9.30 ч., Актова зала на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“

Връчване на Почетен знак на град Пловдив на наградени ректори на висши училища, на Почетна значка на град Пловдив на наградени учители, директори и други педагогически специалисти и на Грамота на наградени млади учители и други педагогически специалисти

9.30 ч. Вратите на храма се отварят и към площада се отправят официалните лица и гости, свещеници;

9.35 ч. Площад „11 май“ – Откриване на тържеството с химна на Република България;

9.40 ч. Празнично слово на Ива Ичевска – ученичка от 11. клас на ЕГ „Пловдив“;

9.45 ч. Празничен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай;

10.00 ч. Водещият обявява полагането на венци и цветя пред паметника на славянските равноапостоли;

10.15 ч. Начало на шествието към площад „Централен“.

Празничното шествие на ученици, учители, студенти и дейци на културата

10.15 ч., пред сградата на БНБ на ул. „Райко Даскалов“ №53, Концерт на духов оркестър към НУМТИ „Добрин Петков“ и Център за подкрепа за личностно развитие Общински детски комплекс – Пловдив с диригент г-жа Снежана Георгиева;

10.30 ч., площад „Римски стадион“, Концерт на  фанфарен оркестър на СУ „Паисий Хилендарски“;

10.45 ч., Стълбите на Каменица, Тържествен празничен поздрав от хоровете на Пловдив от сборен хор в състав: хорове към ЦПЛР – ОДК – Пловдив  – Хор „Детска китка“, Хор на Пловдивските момчета и младежи, Девическа хорова формация „Евмолпея“, „бамбини“ и „Куклици“, хор към НУМТИ „Добрин Петков“, Камерен хор „Иван Спасов“, Дамски хор „Тримонциум“, ППД „Ангел Букорещлиев“, Мъжки хор „Стефка Благоева“, общо около 200 души, диригент проф. Златина Делирадева. Към шествието се присъединява Първи детски гвардейски отряд в България при ДГ „Мая“.

11.30 ч., Цар-Симеонова градина, югоизточна част

Тържествено откриване на паметника на дарителя Димитър Кудоглу

Водещ Стефан Шивачев, който ще произнесе и слово. Изказване на кмета на град Пловдив и на представителя на наследниците на Димитър Кудоглу – Пенчо Братанов.

17.30 ч., пл. „Стефан Стамболов“

Фолклорен флашмоб с участието на Школа за народни танци „Луди Млади“ при НЧ „Проф. Кирил Дженев – 2018 г.“

20.00 ч., Античен театър

Музикално пътешествие в света на Антонио Вивалди със симфоничния спектакъл “Вивалди завинаги“ по повод 24 май – концерт на Симфониета – Враца с участието на Максим Ешкенази. Билети в мрежата на Еventim.bg и онлайн.

Музика: Антонио Вивалди

Сценарий и режисура: Борис Радев

Участници:

Симфониета – Враца

Диригент: Максим Ешкенази

Солисти:

Цигулка : Зорница Иларионова, Борис Соколов

Фагот: Христо Захариев

Флейта: Чечилия Де Анджелис

Обой: Йоан Кьосев

Сопран: Таня Радева-Лазарова

Мецосопран: Цветелина Коцева

Tромпет: Георги Стойков, Доналд Крийч

Бащата на Вивалди – Стефан Къшев

Синът Вивалди – Борис Соколов

За автора

Вашият коментар