Popečitelji ще свирят в Пловдив

Първата спирка от настоящото турне на сръбската алтернатив рок група Popečitelji е в Be Bop Café на 27 април (четвъртък).

Концертът започва в 21:00, а билети ще се продават на входа срещу 15 лв.

Музиката на Popečitelji е еклектична, но хармонична смесица от множество стилове с предимно инструментален подход, макар и да не липсват употреби на гласа като четвърти инструмент. Изпълненията им на живо са експлозивни и експанзивни, изпълнени с виртуозни импровизации.

Popečitelji са алтернативно пауър трио, създадено в Прищина (днешно Косово) през 1995 г. от братята Саша и Горан Фурунович. По време на войната в Косово през 1999 г. братята се преместват в Крагуевац, където през 2003 г. издават своя дебютен албум  „Ko radi?“. Със следващия си албум крагуевчани вече пеят пред публика в Полша, Италия, Австрия, Франция и Белгия.

Братята Фурунович имат и страничен проект – Fitnes, в който музиката им има по-прогресивен и изчистен от етно-влиянията алтернативен рок оттенък.

В България групата е по покана на Сдружението за популяризиране на балканската музика Balkans – Ways to Friendship.

„Опитваме се да разнообразяваме родния музикален ландшафт с алтернативни млади изпълнители от Балканите. Нашата идея е да водим тиха борба с апатията помежду ни, да се опознаем малко повече на културна, а оттам – и на човешка основа, защото сме срамно непознати един за друг, ако се погледне по-отблизо ситуацията”, казаха за Медия Кафе от сдружението.

От 2016 година те насочват вниманието на родните почитатели на изкуството към съвременната балканска култура и алтернативна ъндърграунд сцена, като организират различни музикални и други културни събития. Организирали са концерти в седем български града на изпълнители от Сърбия, Македония, Косово и Словения.

Турнето на Popečitelji у нас е четвърта колаборация между Balkans-WTF и Alarma Punk Jazz.

За автора

Вашият коментар