Родолюбци от цял свят съживиха историята на Перущица

Интернет можело да се ползва и за хубави неща. Да свързва хора, да обединява съмишленици и да ги повежда към обща кауза. Така се случва и с инициативата на Пейко Тотов, жител на Перущица, в мисията му да припомни важни моменти от българската история.

Всичко започва с един негов пост във фейсбук, в който пише следното:

По повод 145-та годишнина  на Априлското въстание граждани на Перущица се обединихме, за да направим възможно едно ново издание на „Въстанието на героична Перущица” на проф. Константин Спасов Гълъбов, един от големите български учени, почетен гражданин на Перущица. С това бихме искали  да отдадем почит на нашия знаменит съгражданин и да дадем възможност на младите поколения да четат в оригинал и да знаят от къде сме тръгнали  и къде отиваме.

И до ден днешен няма по-интересно, изчерпателно, живописно и документирано описание на възрожденска Перущица от историко-документалния очерк „Въстанието  на героична Перущица”, издадена в 1956 и 1965 г . В книгата се редуват и преплитат деветте дни на въстанието през април 1876 г., образи на борците, на жени и деца, картини от кланета и геройство, но също така природата, бита и ежедневието на перущенци, хумор и възвишение на българския дух в онази епоха. И всичко това – основано на широка документална база, вкл. спомените на Спас Гълъбов-баща събрал сведения и разкази на всички останали живи участници и свидетели на въстанието в Перущица.

Тотов призовава хората да се включат с парични дарения, за да успеят доброволците да издадат 400 екземпляра на книгата.

Реакцията го изненадва, защото молбата му запалва силно сърцата на хората и още същия ден даренията започват да се трупат. Най-много стоплят сърцето му коментарите на родолюбци извън страната, които питат как да изпратят пари от чужбина.

За кратките 10 дни сумата за отпечатването не просто е събрана, а дори надвишена. Организаторът на кампанията отдава благодарността и щастието си с нова публикация.

„Скъпи приятели, третото издание на книгата „Въстанието на героична Перущица“ на проф. д-р Константин Гълъбов, реализирано от екип доброволци и с подкрепата на дарители, вече е факт! Благодаря на всички, които откликнаха на моя призив и се включиха в инициативата! Събрахме 3300 лв – повече, отколкото очаквахме, и успяхме да поръчаме повече бройки от предвиденото!“

С инициативата и помощта на доброволческия екип отпечатаните 500 бройки от книгата не само ще бъдат продавани, но Пейко Тотов лично ще занесе част от тях в различни библиотеки и читалища в страната.

Той сподели пред MediaCafe, че смята догодина отново да обедини българите по цял свят с още една такава инициатива, като отново преиздаде книга на Константин Гълъбов.

С остатъка от дарените пари Пейко Тотов и кметът Мария Вълканова решават да купят 145 рози, които заедно с доброволци да засадят в парка на централния площад.

Отново по повод 145 години в Перущица ще бъде организирана въстановка на моменти от Априлското въстание, а нощта ще завърши с публична заря. Събитието ще се състои на 9 май 2021 година при Паметника на трите поколения, поради ремонт на градския площад.

За автора

Вашият коментар