Румен Радев: Енергетиката от години е оплетена в схеми

Трябва да се преразгледат правилата за работа на Българската независима енергийна борса. Очаквам от отговорните институции да влязат много сериозно в своите задължения и да санкционират всички, които спекулират на тази борса. Това заяви днес държавният глава Румен Радев пред журналисти в Пловдив. По-рано президентът откри Деветия европейски форум за социално предприемачество в Международния панаир в града.

. Либерализирането на цената на енергията за бизнеса чрез Българската независима енергийна борса бе извършено без ясни правила и  механизми да защитават участниците. В момента се облагодетелстват търговците и страда бизнесът, заяви президентът.

Румен Радев подчерта, че служебното правителство прави всичко възможно цената на електроенергията да бъде задържана и  намалена. Разглеждат се и механизми за помощ на бизнеса, посочи държавният глава и поздрави служебното правителство за това, че за трета поредна седмица България е с най-ниската цена на електроенергията в Европа, заедно с Полша.

Заседналият на Камен бряг кораб е картина на безхаберието в продължение на десетилетия по отношение на морското спасяване, заяви президентът в отговор на въпрос. “Никакви процедури по отношение на морското спасяване, абсолютно разкапана техника, никаква организация”, добави той. Президентът открои създадената от Министерството на транспорта организация, както и  заповедта на ресорния министър, за да се компенсира липсата на необходимите процедури. Благодарение на действията на министъра е предотвратен и рискът от разлив на гориво, който би нанесъл непоправими екологични щети. Като основни приоритети в действията на институциите Румен Радев определи недопускането на загуба на човешки живот и минимизирането на всякакви щети за природата.

Запитан за обвиненията на бившите управляващи срещу Министерството на вътрешните работи за извършена репресия в Стражица, президентът подчерта: “Всеки, който си прави сметката да продължава да купува избори, нека знае, че държавата ще отреагира с цялата си сила, за да прекрати и да пресече веднъж завинаги това грозно за нас като страна явление“. Румен Радев добави, че изглежда за някои партии купеният вот се е превърнал в рутина. 

По отношение на дискусията за съдебната реформа, президентът подчерта, че в нея имат място всички заинтересовани страни и че се работи с всички, така че да има ефективна реформа в правосъдната система.

Двете важни условия за внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост в Брюксел са реформата в правосъдието по отношение на отчетността на главния прокурор и посочването на фиксирана дата за спиране на въглищните електроцентрали. “Внасянето на Плана е задължително и то трябва да се направи, но имаме нужда от сериозен дебат, консенсус, за да се намери най-доброто решение”, заяви президентът.

В отговор на журналистически въпрос за предстоящите президентски избори, Румен Радев напомни, че бившият премиер неведнъж е заявявал, че ще се кандидатира точно на тези избори. “Като човек на думата и на обещанията аз очаквам да си ги спази. Освен това той почти всеки ден критикува президентската институция, обвинява я в диктаторство. Нека да излезе на тези избори, да ги спечели и да внесе своите демократични ценности в президентската институция”, заяви още държавният глава.

Вашият коментар