Шеф Ангелов: Модерна техника с автентичен вкус е идеалната рецепта

Поглед към близкото минало направиха кетъринг фирмата Food Arena с първата си демонстрация за сезона „Класики от СОЦ кухнята в нов прочит“. На сладки приказки и спомени от онова време се насладиха посетителите, а масата бе подготвена в типични, но модерни айстия от соца.

Шеф Златомир Ангелов бе подбрал три любими ястия – яйца по панагюрски в нов стил – поширано яйце, овче фермерско кисело мляко в стил панакота, емулсия от копър, пресен чесън, крем от фермерско козе сирене и масло с пушен червен пипер и самардала. Другото бе стек Антоанета с нов прочит – свинско контра филе, домашно сладко от праскови с мента, чипс от овчи кашкавал, пяна от магданоз, картофен гратен, прах от индрише и лек винен сос „Мерло“. А сред предложенията бе и баница с биволско сирене – биволско сирене, обвито в хрупкави кори, сладко от люти чушки, черешов сос и гел от прясна мента.

Самият той разказа за тънкостите на това как да модернизираш храна от миналото и да запазиш нейната автентичност. Ето какво разказа и шеф Ангелов.

Какво означава соц кухня?

Соц кухня или наричаната още „балкантурист кухня“ е нещо, което днес се свързва с някакви не добре изглеждащи ястия или кебапчета и кюфтета, но всъщност не е така. Точно от там ние откриваме кулинарна гордост от различни региони на България, например, шопската салата, шкембе чорбата и още много други емблематични ястия за Балкантурист, които е хубаво днес да ги ценим и модернизираме.

Кои са типичните продукти за храната от това време?


Това, което мога да кажа като човек роден по-късно от соц периода, е, че има доста интересни продукти, които и днес все още се срещат. Например, десертчетата родопче, чайка или позната за възрастните мъже паста за бръснене „Каро“, както и всеки от нас е слушал носталгични разкази за тогавашните истински колбаси, сирена, кисело мляко и много други, които в днешно време са рядкост.

Соц специалитетите съществуват ли и днес?


Така наречените соц специалитети се срещат по-скоро като някакви импровизации отколкото по автентичен начин, но според мен трябва да бъдат пресъздадени в нов съвременен прочит и да пазим традициите в кулинарията.

Как виждате модерно тези рецепти?


Всеки готвач има свой поглед за всяка една рецепта, която може да пресъздаде през своята призма, аз лично опитвам да вкарам модерни техники комбинирани с по-екстравагантни продукти, като се целя максимално близо да съм до автентичният вкус.

Кой е тънкият момент да модернизираме една храна, но да запазим нейната автентичност?


Тънкият момент е да използваме всеки един продукт в автентичната рецепта, но да го обработим с модернистична техника и представянето на самото ястие да е съвременно и модерно. Бъдещето е българската кухня да бъде запазена и модернизирана и всички ние да се гордеем, имаме богати вкусове и рецепти с много специфични продукти.

Трудно ли се намират чисти продукти днес?


За жалост трудно се намират, но пък всеки, който желае може да намери истинското, има малки производители, които крият малки тайни за истинското и автентичното за нашите истински и много любими продукти, просто нашето мислене е различно, защо ни е да купуваме пармезан като имаме твърдо сирене „парнар“, защо да взимаме прошуто крудо като имаме прекрасен „Еленски бут“ и още много други примери има…Както се казва, който търси намира.

Какво точно ще представите на събитието в събота?

В събота ще представя едни от любимите ми ястия, които аз лично много харесвам, надявам се и аудиторията да хареса, ще бъдат 3 рецепти прекарани през моята призма с много техника и специфични комбинации, които ще доведат до експлозия от вкусове. Също така ще говорим за спомените на всеки от соц периода, и храната, която обичат, но най-вече ще се забавляваме докато готвим.

За автора

Вашият коментар