Скандинавската кралица Eivor съживи мистиката на Античния театър (СНИМКИ и ВИДЕО)

Музиката е универсален език. Без значение от коя страна е, с какъв диалект, мъртъв или все още използван, чрез нея се разбираме, дори когато не разбираме лириките. Всичко е плод на по-дълбоки фактор, като емоция и вибрация на собствените ни мускули и мозъчни вълни. Една мелодия струва колкото хиляда думи. Това доказа скандинавската певица Eivor, която не само е за първи път в България, но Античния театър е и единствената ѝ спирка на Балканския полуостров от европейското ѝ турне.

Айвор Полсдотир е музикант от Фарьорските острови – автономна област в рамките на кралство Дания, съчетаващ нордическата митология и традиционните викингски елементи с модерни стилове, като рок, поп и джаз. Пее на фарьорски, исландски и английски език. Свири на китара и традиционен викингски тъпан. Зад гърба си има 10 студийни албума, известна е още с авторските ѝ саундтраци към сериала на Netflix „The Last Kingdom“, както и към изключително популярната видеоигра „God of War“. Вчера излезе и новият ѝ албум „Enn“.

Eivor се откроява с техника на гърлено пеене, типична за викингските народи, още преди оформянето на отделните скандинавски държави. Самата тя определя техниката като първичен зов да се върне към корените си в естествения пейзаж на родното си място.

Началото на концерта в Пловдив бе поставен от не по-малко магическите гласове и инструменти на ансамбъл „Тракия“, а самата Eivor сподели, че е влюбена в българската фолклорна музика, която е изключително трудна, красива и някак зашеметяваща. Нещо, което си личеше и от възприятията на публиката, която аплодираше родните ни таланти с видима гордост.

Концертът е част от Културният календар на град Пловдив.

Видео от концерта:

https://www.facebook.com/mediacafe.bg/videos/993355688943520

Снимки: Александър Карамфилов

За автора

Вашият коментар