Смрад и зараза в центъра на Пловдив

Два контейнера обединяват сили да се превърнат в осмото тепе на Пловдив, притеснени, че вече южният древен град не е притегателна сила за туристите, а местните са отегчени от бирени фестивали.

Голямата кула, преливаща от купища боклуци, е избрала локацията си на централно място – между Новотела и ресторант Хепи, за да очарова с неподправеното си изящество както пловдивчани, така и чуждестранните търсачи на аромат и гледка. За издигането на хълма помагат съседните магазини и ресторанти, които щедро изхвърлят сметта си ежедневно. Никой не им обръща внимание, те се трупат и в следствие на това се разнася смрад и мръсотия. Оказва се, че ситуацията в целия район е оставена на произвола.

Само че на нашия читател Иван Куртев му е дошло до гуша, затова ни уведоми, като изпрати снимки и коментар с възмущение. Той ежедневно се разхожда с малкото си бебе и разказва за неописуемата миризма и грозна гледка, с която трябва да се сблъсква.По думите му разбираме, че никой не обръща внимание на проблема. „Когато се обадиш на която и да е общинска структура, те си измиват ръцете с водния цикъл“, коментира Иван.

Хеопсовата пирамида е заобиколена с чували, кашони, касетки, бутилки. Вече има идеи да се отвори медицински център в близост до сметището, за да се започне от сега разбработването на ваксина срещу потенциалните болести.

Друга нелоша идея е затворниците да полагат обществено полезен труд, като чистят, само че един от тях се изгуби из чувалите и вече трети ден не могат да го намерят.

„Магазините и ресторантите нямат право да изхвърлят своите отпадъци в тези контейнери. Те трябва да имат договор за рециклирането на хартиени и PVC отпадъци. Да не говорим за миризмите и заразите“, пише ни Иван. Той ни информира, че от девет месеца живее в квартала и от ден първи наблюдава тази ситуация.

Общината казва „боклукът за един е съкровище за друг“ с надежда гражданите сами да си изрециклират проблема.

За автора

Вашият коментар