Явно нямаме нужда от шеф на Стария град

Започна петият месец, в който Общински институт „Старинен Пловдив“ няма директор. Няма и обявен конкурс за изълняване на длъжността нито в официалния сайт на общината, нито в сайта на Стария град.

В началото на месец юни тази година бившият му началник Богомил Грозев подаде оставка с аргумент, че прави крачката, за да изолира съмненията за влияние и намеса от негова страна около предстоящия конкурс за позицията, но не обяви дали ще се кандидатира отново. Журналистът оглавяваше поста малко повече от една година и бе назначен от кмета Здравко Димитров без конкурс. На същия принцип поставиха за началник на Стария град през 2018 година Йордан Илиев, този път назначен от Иван Тотев.Вече 5 месеца не се говори по темата и няма официално обявен конкурс за нов шеф на архитектурно-историческия резерват. Но той продължава да тупти със същите темпове и да се случват традиционните за него събития, като опера, концерти, представления и фестивали.

В момента временно изпълняваща длъжността на директор е доц. Елена Кантарева. Потърсихме я за повече информация по темата, но и тя няма такава.

Масово мнение на пловдивчани е, че Старият град има нужда от цялостна и пълнокръвна дългосрочна концепция за съживяването му и привличането на туристи. Мястото заслужава ясно разчертан план за управление в унисон с уникалната му атмосфера, и то не само за културните прояви в него.Градските бохеми от близкото минало още пазят историите за глъчката на сладки раздумки от художници, галеристи, журналисти, музиканти, но такива почти не се срещат там вече.

Защо се бави обявяването на конкурс и ще се появи ли най-накрая някое компетентно лице с нова визия за Стария град, който да му даде глътка въздух, предстои да разберем.

За автора

Вашият коментар