За правото на избор и дежавюто с ОУ „Драган Манчов“

В редакцията на MediaCafe постъпи гневно писмо на родители, живеещи в пловдивския квартал „Христо Смирненски“, на които е отказана среща от ресорния кмет по Образованието – Стефан Стоянов, по проблем, касаещ невъзможността да запишат децата си в избраното от тях училище.

Дали проблемът е реален и работи ли ресорното ведомство в полза на родителите и техните деца, преценете сами.

„Здравейте, скъпа медия! Обръщаме се към Вас с молба, тъй като нито една държавна институция не пожела да бъде в помощ на своите граждани! Ние сме родители на деца, бъдещи първокласници. По стечение на обстоятелствата и по неясни за нас критерии за териториално разпределение на точките, нужни за класирането, нашите деца не бяха класирани за училището, което единствено желаят!

Случаят не е прецедент. Самите вие бяхте една от медиите, които отразиха събитията, касаещи същото училище преди две години. Последвахме пътя на нашите предшественици, като направихме Петиция, в която изложихме всички свои доводи.

Миналата седмица пожелахме среща с господин Стефан Стоянов, тъй като същият от понеделник 28.06.2021г е в отпуск, която беше отказана! Въпреки отказа му, макар че, доколкото помним, всеки един общинар си има приемно време, ние побързахме да внесем своята Петиция с подписка в петък 25.06.2021г., когато беше последният му работен ден(За съдържанието и погледнете снимките).

В сряда, в денят, в който излезе второто класиране, получихме обаждане от госпожа Дора Мирчева – неговата секретарка, която ни уведоми, че имаме отговор и становище по нашето искане, но трябвало да мине процедура по изходиране! Днес беше последният срок за записване, а отговора все още го няма, макар че неофициално го има!

Имаме няколко въпроса към тях, които желаем да им зададем чрез всички медии:

1. Защо ни бе отказана среща?

2. Докога ще действа тази точкова система, която ограничава правото ни на избор (само за справка-две училища на еднакво разстояние от дома ни са респективно едното със 129т, другото с 39т) и това не е ли нарушение на конституционните ни и демократични права?

3. Как се взима решение по казуса, без въпросният господин Стоянов да е на работа?

4. Ясно е, че сме получили отказ. Защо не ни информираха, за да можем да запишем децата си в друго училище, а не да ги чакаме до последно с надежда?

5. Защо ни „карат“ да сменяме настоящите си адреси в последния момент, само и само да запишем детето си в дадено училище и не е ли това нечестно?

6. Защо при наличието на класна стая и учители не се отпуска въпросната паралелка и как преди 2 години можеше, а сега не?

На последно място искаме да им припомним, че за пореден път не са в помощ на народа! Идват избори!“

След полученото писмо се свързахме с един от родителите, за да получим допълнителна представа за цялостната картина.

„Първо искам да Ви разясня накратко казуса и личните ми мотиви, които провокираха и сигнализирането на медията Ви!

Детето ми, живот и здраве, ще бъде 1 клас! Живеем в квартал, който в последните 5 години се пренасели, става въпрос за Христо Смирненски! Системата за класиране на първокласници е изключително безумна!

Нашето единствено желание, както и на други родители, бе децата да учат в ОУ „Драган Манчов“ . От обявени 72 места във въпросното училище, желаещите за първо класиране бяха 110+. Имахме разговор с директора на училището и тя изяви своето желание и готовност да отпусне още една паралелка за 18 деца, а ние трябваше като родители да внесем официално искане към общината.

Нашият случай не е прецедент. Преди 2 години, след натиск от медиите, е отпусната четвърта паралелка. Между другото, и тогава г-н Стоянов е отказал лична среща.Това ни провокира да се обърнем към Вас.

Разбира се, въпреки че неофициално знаем отговора на общината, не искаме да оставим нещата така, защото не може за училище в района да имаме еднакви точки с такова, което е на 6 км от домовете ни ( примерно за Драган Манчов и за Черноризец Храбър). Много е сбъркана цялата система. Уж живеем в демократична държава и на никой не може да му бъде отказано право на образование, а в следващия момент ти казват „Вашето дете ще учи там, защото само за там имате пълен брой точки!“

Предвид пандемията от COVID-19, към момента единствено доброто ни гражданско самосъзнание ни спира от ефективни стачни действия.“

На въпрос защо е проблем децата да учат в друго училище в квартала, получихме следния отговор:

Другото училище в района е СУ „Св. св. Кирил и Методий“, в което има три паралелки за първокласници. Две от тях са заложени да бъдат по метода Монтесори, а третата е за разширено изучаване на Музика и Хореография. Тези варианти не са желание на нито един от родителите, подписали и петицията.“

За автора

Вашият коментар