Здравко Димитров обсъди с експерти пробива на Водната палата

Сериозно облекчаване на трафика на ключовия възел на кръговото на Водната палата се очаква след осъществяване на пробива, който община Пловдив предвижда да изгради. Това става ясно и от данните, които са анализирани на база едноседмично видеонаблюдение на локацията от Центъра за управление на трафика към ОП „Организация и контрол по транспорта”. Днес заедно със заместник-кметовете Тодор Чонов и Пламен Райчев и експерти, кметът Здравко Димитров направи оглед на мястото. Според данните от камерите в работни дни автомобилите в двупосочното движение по оста север-юг по бул. „Цар Борис ІІІ Обединител“ попадат в сериозни задръствания.

Според заместник-кмета Тодор Чонов след пълното обследване на данните от трафика до няколко седмици следва да се пристъпи към стартиране на различните фази от проекта. Заместник-кметът по строителството Пламен Райчев обясни, че до 10 дни общината ще подпише договор с изпълнителя, след което следва 90-дневен период за проектиране, в който да бъде представена идейната концепция и техническия проект за пробива.

В поръчката е заложено идейната разработка първо да бъде представена в общината, и пред Обществения съвет, който бе създаден специално, за да контролира разходването на средствата по заема, който общината изтегли за реализацията на проекта. Желанието на Здравко Димитров е да има широка дискусия и обсъждане на инфраструктурното съоръжение  още преди да е стартирала реализацията му. Целта е експертните оценки да бъдат нанесени като корекция още на идейно ниво.

Кметът ще се срещне с проектантите, представители на браншовите организации и всички експертни страни по темата. Стойността на строително-монтажните дейности на проекта „Пробив на Водна палата – Транспортен възел на две нива за връзка на бул. „Цар Борис III Обединител“ и бул. „Марица – юг“  възлиза на 9,2 млн. лв. и трябва да приключи до края на 2023 година.

За автора

Вашият коментар