Ако си кадърен те изхвърлят от колежа

Ръководството на канадски университет в Торонто е прибягнал до изключване на свой студент, тъй като въпросният млад човек  е открил сериозен пропуск в сигурността на софтуера за управление на базата лични данни на студентите в учебното заведение. Оценките на Ал Кабаз са анулирани, с което той губи и възможност за кандидатстване в друг колеж.

Младежът, изучавал компютърни науки в Доусън, открил пропуски в сигурността, които могат да позволят на всеки да влезе в системата и да получи достъп до личните данни на студентите.

След откритието си Ал Кабаз веднага уведомил ръководството на университета, което му благодарило и заявило, че ще се свърже с фирмата разработила софтуера .

Два дни по-късно Ал Кабаз проверил дали проблемът вече е решен, но вместо това получил телефонно обаждане от президента на софтуерната фирма Едуард Таза, който го заплашил с арест, ако не подпише споразумение за запазване на мълчание по случая. Ал Кабаз дори трябвало да се съгласи да не казва, че е подписал подобен документ.

Поставен между чука и наковалнята младият човек бил принуден да подпише документа. Въпреки това колежът го изключил и анулирал оценките му. Не били одобрени и последвалите неколкократни обжалвания от страна на Ал Кабаз.

Студентският съвет на колежа е започнал подписка сред учащите в заведението за подкрепа на своя колега, с искане правата му да бъдат възстановени.

Дори и Ал Кабаз да не се върне в учебното заведение бъдещето му в никакъв случай не е компрометирано от случката, напротив. Той вече е получил няколко предложения за работа, включително и от компанията, произвела слабия софтуер.

Ето ви едно доказателство, как не само на Балканите, а и в т.нар. развити страни правителствата и управляващите на различни нива не харесват, меко казано, хора, които знаят и могат твърде много. Така или иначе пък, именно такива личности са търсени  в живота, което става ясно от случилото се в колежа Доусън.

Дали ще бъдете хрисими и незабележими, дали ще бъдете част от страдото, на топло в златната среда, или ще развеете байрака на знанието и различността, зависи само и единствено от вас. Едно решение което, струва ми се, не се нуждае от много размисъл.

 

ahmed-al-khabaz1

Вашият коментар