Дефектът става ефект

Съществува един район в Мали, наречен Догон, към който двама холандски архитекти проявили незнайно защо нескрит интерес. Това са Жуп и Джуриан ван Стайт, които неотдавна са се  включили в проект за изграждане на училище във въпросния отдалечения район в Мали.

Оказало се обаче, че ресурсите за строежа били твърде ограничени, което ги подтикнало към следното гениално решение – да изградят училището от евтин и достъпен материал – земни блокове, иначе казано тухли от кал, познати по нашите земи и като кирпич.

Този начин на градеж, освен че се оказал много евтин и екологичен, спомогнал  училището да се впише по един чудесен начин в околната

среда.

Новото училище изникнало на мястото на старото, което се е посещава от деца от три села в района. Изработено изцяло от блокове от земя, покрити със слой от водоустойчив цимент,  класните стаи са проектирани така, че да ускорят естествения въздушен поток, създавайки естествена вентилация. Това помага да остане хладно вътре, докато външните температури могат да достигат над 45 градуса.

Местните селяни активно са се включили в строежа на школото, постороено в стила на традиционната местна архитектура в Догон. Използването на дърво за еко-постройката е било отхвърлено, тъй като се оказва, че в този район дърветата са меко казано „кът”.

dogon-onderwijs-earth-bricks-school-mali-4

 

 

Вашият коментар