Студенти от ПУ осъдиха непълнолетен на 9 години на симулативен съдебен процес

Студенти по право от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" "осъдиха" непълнолетен младеж на 9 години затвор за убийството на баща си. Това стана на проведен симулативен съдебен процес в Пловдивския апелативен съд. В него участие взеха над 20 студента, които взеха ролите на съдебен състав, прокурори, адвокати, свидетели и др. Един от младежите взе ролята на обвиняемият.

Делото, което студентите симулираха, всъщност е взето от реалната история на ПАС, като единствено са скрити и сменени имената и данните на истинските участници. Окончателната присъда от съдебния състав, прочетена от председателя Иван-Александър Манев бе 9 години затвор и се доближи до реалната, която изтърпява извършителят – малко под 9 години.

"Тази година организацията е малко по-добра, залата е по-голяма и има място за всички. Имаме ментори, които ни казват, когато правим грешки. От Апелативния съд пък освен с делото, датата и залата, ни помогнаха много с цялостната подготовка", разказа Петя Николова от организаторите – ELSA Plovdiv (Европейска асоциация на студентите по право). Голямо съдействие са получили студентите от председателя на Пловдивския апелативен съд Георги Чамбов. 

За всяка от позициите в симулативния съдебен процес е имало по няколко желаещи. За да е напълно безпристрастно, студентите са решили да направят вътрешен конкурс с тест по Наказателно право и процес, и получилите по-високи оценки да вземат желаните от тях позиции. За магистрати са подбрани студенти IV курс, съдебен състав – третокурсници, а свидетелите са студенти I курс.

Както и миналата година, така и тази съдия Кемалова – преподавател в ПУ и съдия в Апелативния съд изказа своите забележки след края на процеса, но като цяло се изказа положително за провеждането му и похвали пловдивската студентска организация ELSA за свършената работа през последните месеци. 

За автора

Вашият коментар