Gaudeamus igitur звуча за първокурсниците на Техническия университет

Техническият университет – филиал Пловдив посрещна днес своите 482 първокурсници от редовно и задочно обучение с Gaudeamus igitur на хор „Евмолпея“ пред сградата на Ректората на висшето учебно заведение. Гости на тържеството бяха ректори на четири висши учебни заведения в Пловдив, представители на общинската администрация и на община Пловдив, както и от Тракия икономическа зона.  По традиция менче със здравец пред първокурсниците, за да им върви по вода, плиснаха техните колеги четвъртокурсници.  

Тридесет и четвъртия випуск на вуза стартира новата учебна година с присъствено обучението на лекции, лабораторни и практически занятия. Започваме учебната 2021/2022 година с желание да се върнем към нормалността на академичния живот, каза при откриването проф. д-р Въльо Николов – директор на Техническия университет – филиал Пловдив. Бъдещите инженери и IT-специалисти от всички 12 специалности на вуза ще се обучават през тази година по актуализирани учебни планове за бакалавърската степен.

„Това ще даде на бъдещите инженери знания и умения, съответстващи и дори изпреварващи развитието на новите поколения машини и информационни технологии. „Випуск 2021“ има шанса и привилегията да участва в изграждането на двадесетте нови лаборатории в Центъра по компетентност на Техническия университет – филиал Пловдив. Продължава доставката и инсталирането на лабораторното оборудване за тях.“ – каза проф. Николов. Той разказа, че новата Лаборатория по роботика и автоматика вече има робот за заваряване, системи за машинно зрение, необходимо на роботите,  мобилни роботи, лабораторни средства за изпитване на автомобили и двигатели, дистанционно управление на автомобили, изследване на летателни качества на самолети и дронове. Компютърните специалисти ще се обучават и на новата пътна станция, която се дооборудва със сензорни системи, за да се изследва трафикът на натоварени пътни артерии.

Първокурсниците, които тази година започват да учат в Техническия университет – филиал Пловдив, постъпиха с висок среден успех, като 19 на сто от бъдещите инженери са с бал над много добър 5. Преподавателите от Техническия университет – филиал Пловдив очакват, че през тази година ще се възобнови традицията в обмена на студенти с чуждестранни технически университети, който през последните 2 години бе силно ограничен заради пандемията.

За автора

Вашият коментар