Бодливата тел на Младежкия хълм застрашава децата ни

Снимките, които ще видите не са от Багдат, Бейрут или контрационен лагер, а от централна част на Пловдив, от обществен парк "Младежки хълм", защитен от държавата и стопанисван от община Пловдив. Поне така пише на табела, която е попаднала в загражденията от бодлива тел.

Бодлива тел нагло прерязваща пътя на гражданите, преминаваща между дървета, храсти и цветя. Спусната над пейки и с колчета забити в алеите. Нагъл собственик на бензиностанция претендира за безценно зелено кътче на града ни, място, където по време на траките е имало олтари, където всяко дете от града помни как се е разхождало и е отивало на детската железница, място където много млади и не до там пловдивчани и пловдивчанки са прекарали скъпи моменти с половинките си. Сега това мястое пред опасност да бъде осакатено, като много други места в града ни. За сега само е прерязано от бодливата тел, загрозяваща го и поставяща в опасност децата и домашните любимци който си играят там. Но едва ли това ще е края на наглостта и безскрупулното отношение към тепето и гражданите и бъдните поколения, а то принадлежи и на тях. За това не трябва да допускаме да го загубим.

Парцелът е реституиран преди 10-тина години, това могат да го направят кмета на Пловдив или от районен съд Пловдив. Това не се случва, решението е обжалвано във Върховния административен съд в София, където допускат замяната. През 2003 година парцелът е продаден от реститута на собственика на ЕМКО-М, като за продажбата на тази земя е било нужно съгласуване с министъра на околната среда и водите, защото част от парцела е ЗАЩИТЕНА ТЕРИТОРИЯ тип „ПРИРОДНА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТ“. Новия собственик се е съгласил със сделката знаейки това. Собствениците са искали замяна на терена, която им е била отказана (може би с право), но все пак злината вече е била на лице и размяната само би я прикрила.Факт е, че собственикът е получил бензиностанцията си на определена сума на която се е съгласил, бил е на ясно, че другата земя която фигурира в документите му не е нива покрай Горно Нанадолнище, а важен обществен ПАРК. Така че действията му сега са мародерство над града ни, някой друг е виновен за бюрократичното престъпление, но той е виновен за моралното.

Призоваваме всички пловдивчани и съпричастни към природата българи да подкрепят каузата за защита на тепето и да не зареждат от въпросната бензиностанция – Емко Shell на бул. "Христо Ботев" преди коматевски възел.

Вашият коментар