Българският национален отбор по биология спечели 2 медала на 25-та Международна олимпиада

Юбилейната 25-та Международна олимпиада по биология се проведе в периода 5 юли-13 юли 2014 г. на остров Бали, Индонезия. В най-престижното състезание по биология в света участваха 239 състезатели от 61 страни.

България е сред основателите на олимпиадата и за поредна година националният ни отбор, включващ четирима участници, се представаи изключително достойно. Основен спонсор на националния ни отбор е Фондация „Америка за България”.

След тежки изпитания и оспорвана конкуренция, при решаването на 2 теоретични и 4 практически задачи, бронзови медали спечелиха националният шампион на България за 2014 г. Димитър Манойлов от Математическа гимназия „Гео Милев”, Плевен и Радослав Тодоров от Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Ценов”, Враца.

Двамата медалисти вече са приети за студенти в специалност „Медицина" на Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски”. Емилия Таскова и Теодор Трифонов от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов”, София, получиха грамоти за достойно представяне.

Вашият коментар