Да имаш приоритети и да ги следваш – безценно

Не искам да ставаме банални и да бъдем скучни в сериозността си и това как Пловдив трябва да е чист, подреден, културен, пример за подражание и т.н. и т.н. Искам да се вместя в няколко интересни думи, които проведохме днес в една дискусия след почистването на Сахат тепе – организация и комерсиализация. И да се опитам да отговоря на два въпроса, които всеки иска да зададе, но или се стеснява или не му стиска.

Първо – защо почистваме, хълмовете и парковете?

Защо сме навсякъде с чували в ръце и обираме всяка капачка?

И второ – какво целим?

Почвам отзад напред: Както виждате от снимката хората, които дойдоха днес са не повече от 20-30, т.е тук не става и дума за комерсиалност. Имало е събирания, когато бройката е била в пъти повече от днешната, но това е рядкост. Не, че не можем да бъдем по-обстойни в саморекламата, но не е ли това прекалено скучно и тъпо. Всеки път да се подтикват хората, че трябва да се огледат около себе си, да бъдат по инициативни в мотивацията си. Да се включват в различни социални групи. Да общуват повече. Това сме го дискутирали "N" на брой пъти. Достатъчно е. Всеки, който малко се интересува какво става в този вечен град, ще забележи промените и ще си зададе сам въпросите. Ако това му хареса, може да се включи. Ако ли не, всеки има право на избор. Но важно е постоянството. Важен е стремежа и това да не се отказваш. Една малка група хора от 6-7 години няколко пъти в месеца действа, без да иска да се чува за нея всеки божи ден.  И върши неща, които ги събират и обединяват. Това е ценното. Никой между тях не търси полза, а едно вътрешно чувство на самосъхранение. Мисля, че това е достатъчно. И между всичко това да се прокрадва идеята за забавление и отърсване от скуката и сивотата на делничния ден. Но това определение, за тези хора съм сигурен, че не важи.

Доколкото за това – Защо го правим, май успях да отговоря на този въпрос в горните редове. Истина е, че мечтата на Ани е да събере повече млади и креативни хора под своята идея. Да ги накара да бъдат дейни и да разпространяват това, което мислят, че е правилно. Да има маса, тази маса да успее да противодейства на всяка глупост, на всяко ограждане на хълмове, бетонни грамадни грозни блокове из цялата зелена тракийска област. Може сега масата да е няма, но с повече усилия от страна на други организации и подкрепа това ще стане факт. Някой ден! А защо не и по-скоро? Важното е да се действа, хората да виждат, че Зелен Пловдив са на улицата, в парка, пред общината, зад общината. Във всяко заведение в града да има позиционирано едно зелено дърво, символ на Пловдив и хората да знаят, че са част от този 8 вековен град. Нищо повече, въпрос на принципи и достойнство. За мен е чест, че имам възможността да съм част от тази култура.

Днес, какво открихме? Между едно добро, някой да пооправи едни стълби си е захвърлил всички отпадъци много навътре в храстите. И защо? Сигурен съм, че този някой е положил повече усилия да изхвърли своя отпадък толкова навътре, отколкото да направи 10 крачки и да направи това, което се иска от него. Колко е трудно, нали? Е важното е, че има хора като Ани, които да оправят бакиите на други. Браво Ани!

Mediacafe подкрепя безпрекословно инициативите на Зелен Пловдив. Вижте снимките в галерията!

За автора

Вашият коментар