Да си извадим главата оттам, откъдето сме си я напъхали

Светът се тресе здраво и една от причините е зверската консуматорска леност, наложена през различни културни модели 

Крайният резултат, видим в обществото, е фейсбучна инфантилност, идейно-планктонна импотентност, крайно наивни, вдетинени форми на обществен активизъм.

Кръгът за публични спорове Информирано несъгласие бе открит миналата седмица в Петното на Роршах, в съвместна работа с много млади хора, за да ни помогнат да извадим главата оттам, където сме си ги напъхали, оплаквайки се, че няма светлина в тунела.

"Решили сме да се събираме два пъти на месец в понеделник, за да разсеем малко от малко терминологичната мътилка в понятията и главите. Изгазете снега и елате да си видим лицата, ако са ни останали", споделиха за mediacafe организатроите Тони Шнитер и Никола Николов.

Тази седмица въпросите за разнищване ще са дали лявото е свързано с червеното, дали социалното е свързано с икономическото, дали работническата класа е класа въобще и дали лявото има място в съвремието или трябва да бъде предефинирано. Специални гости са редакторите от Списание dВерсия.

Това е платформа за независима лява публицистика – безплатно тримесечно електронно списание за социални, политически и културни анализи, фотография и непопулярни гледни точки. Тя има за цел „да отклони“ инертните изказвания и реакции от познатите до болка медийни дискурси. Това е независима общност, която не разчита на помощ от правителства, фондации и меценати. Всичко, което се случва, е плод на доброволния труд и желанието на авторите да се намесят в проблематиката на различни социални, политически и културни реалности. И да разкажат за маргиналните, изключените, невидимите хора, идентичности и визии за живота заедно.

Петър Добрев, журналист и докторант към Исторически факултет на Софийския университет. Изследва различни аспекти на социалната история на Балканите, както и историята на аграрния въпрос.

Станислав Додов, редактор на първите два броя, следва магистратура по Философия в Софийския университет. Занимава се с образователни и обучителни програми. Работи с деца и млади хора почти откакто се помни.

Още за събитията в Петното и Пост Културната сцена може да видите ТУК! 

Повече за първото издание на Информирано несъгласие можеда видите ТУК

Вашият коментар