Дарете кръв – спасете живот

Традиционната акция по кръводаряване „Благо Даря“ на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) отново ще се проведе в Сити Център София в два поредни уикенда – на 10 и 11 май и на 17 и 18 май във времето от 11:00 до 16:00 часа.

На всички ни е известно, че кръвта е здраве и сила. Ето защо преливането ѝ се оказва от особено животоспасяващо значение за десетки болни. Много хора, обаче ги побиват тръпки от самата мисъл да им „източат“ от кръвта. И това е може би така, защото никога не са се сблъсквали с бюрокрацията, когато е необходимо да се прелее кръв на някой близък. А и защото най-вероятно не се познават методите, по които се осъществява това.  

Ето защо НЦТХ предлагат пълна и подробна информация и призовават – Да спасим човешки живот!

За да се избегне потискащата обстановка на болница, екипът на НЦТХ реши, че кръводарителските акции може да се провеждат на много по приятни места, където хората обикновено отиват, за да се забавляват, да срещнат приятели и да прекарат малко време в почивните дни. Сити Център София се оказа най-подходящото място, защото има удобна локация и множество начини да се стигне до мола – метро, автобуси, трамвай, с автомобил и дори пеша.

А ето и самите етапи на кръводаряването в CCS:

Първият етап е т.нар. скрининг: Екип от НЦТХ ще ви помоли да попълните въпросник, в който ще предоставите информация за здравословното ви състояние. Ще ви бъде поискана лична карта, за да се удостовери, че не сте дарявали кръв в последните два месеца. След това ще ви направят тестове – за нивата на желязо в кръвта,  кръвно налягане, пулс. Възможно е да ви попитат и за килограмите. Ако сте под 50 кг. или някои от показателите на гореизброените тестове не е в норма, то няма да може да дарите кръв. Кръводаряването не трябва да бъде на всяка цена. Вашето здраве и общо състояние е важно и трябва да бъде запазено. За да се подготвите за самото кръводаряване, предните два дни пийте повече течности.

Вторият етап е даряването: това е онази част от процеса, в която ви настаняват в специален стол. Почиства се със спирт вътрешната страна на лакътя ви, където ще поставят иглата. Може би това е частта, която плаши най-много хората. Трябва да знаете, че манипулацията не е болезнена и просто ще усетите поставянето на иглата. Освен това самата игла е напълно стерилна, обърнете внимание, че ще я извадят от опаковката точно пред вас! Цялата процедура трае около 15-20 минути. Ще дарите 450 мл. кръв.  След това ще махнат иглите от ръката ви и ще ви сложат лепенка.

Във финалната фаза ще ви дадат цял пакет с „подкрепления“, в който има бутилка кола, шоколад, бонбони и други сладкиши, които ще ви помогнат да възстановите загубените флуиди при кръводаряването. След това може да напуснете помещението за кръводаряване и да продължите с нормалните си ежедневни активности.

Помещението за кръводаряване в Сити Център София се намира на партера, в дясно от централния вход срещу щанда за маникюр.

Вашият коментар