Фестивалът “Рошавата Котка” за 10 поредна година

Фестивалът за Театрално, Музикално, Танцово и Изобразително Изкуство „Рошавата котка” е част от културния живот на град Пловдив. Фестивалът е с конкурсен характер и се провежда всяка година в средата на месец Май и продължителността му е два дни (събота и неделя). Десетото поредно издание ще се проведе на 12-13.05.2012 г. в Драматичен театър Пловдив.

Основна цел на фестивала е поощряване на талантливите деца в българските училища да развиват способностите си в различните области на изкуството. Фестивалът дава сцена за изява на младите таланти, където те свободно да покажат възможностите си, да сверят часовниците си и да се запознаят с други млади хора с подобни интереси. Участниците идват както от Пловдивските училища, така и от Варна, Бургас, Трявна, Хасково.

Тази година в театралната програма се забелязват както класически автори –Оскар Уайлд, Пейо Яворов, Валери Петров, Чехов и Елин Пелин, Чудомир, Компилация от произведения на: Ст. Стратиев, Й. Радичков, Й. Йонеско, Х.Ибсен, И. Кулеков, Шекспир– така и различни световни детски приказки и мотиви от българския фолклор.

 

Музикалните произведения, с които състезаващите се ще се представят, са разнообразни – от български и световни евъргрийни, през модерни поп-хитове, до класически произведения.

Танците също ще зарадват всеки вкус – участниците ще покажат всичко от рокендрол, през латино, до български народни хора.

В десетото си издание фестивалът представя за втора поредна година нов жанр в програмата – Изобразително изкуство. Тази година на децата поставихме две теми – „Пловдив – един от най-древните градове в света” и “Моята мечта“. По този начин Ротаракт клуб – Пловдив обвърза фестивала с инициативата на трите Ротари клуба в града, за популяризиране на града ни като "Най-стария жив град в Европа ". Картините ще бъдат оценени от специалисти, благодарение на любезното сътрудничество на Галерия „Жорж Папазов” град Пловдив.

Участниците в фестивала са разделени в две възрастови категории – от 5 до 12 години, и от 13 до 19 години. Журито e съставено e от 6 човека – театрален специалист (Ирмена Чичикова), музикален специалист, специалист по танци, ротарактор и представители на двата Интеракт клуба, които оценяват участници през погледа на връстници, а не на преподаватели. Участниците във всеки отделен жанр се оценяват от журито поотделно. Победителите се класират от първо до трето място за всеки отделен жанр и получават предметни награди от спонсорите на фестивала.

Организатор на фестивала е Ротаракт клуб – Пловдив, с финансовата подкрепа на Ротари клуб – Пловдив, Ротари клуб – Пловдив – Пълдин, Ротари клуб – Пловдив – Филипопол, Драматичен Театър гр. Пловдив. Сред основните съмишленици на идеята е и Регионалния инспекторат по образованието. Идеята за провеждането му принадлежи изцяло на Ротаракт клуб – Пловдив.

СНИМКИ от 9-то издание на Фестивала може да видите тук!
 

За автора

Вашият коментар