Френски висши училища ще се срещат с кандидат-студенти от България

Френски висши учебни заведения и представители на франкофонските програми в България ще се срещнат с кандидат-студенти от три града в страната в рамките на новото издание на "Пътуващ салон на образованието 2014". Това съобщиха от Френския институт в България, който е организатор на инициативата.

Първата спирка на салона е на 31 октомври в София. Следват Варна – на 2 и 14 ноември и Стара Загора – на 13 ноември. Програмата предвижда и втора дата за София на 12 ноември. Освен България салонът ще обиколи Сърбия, Босна-Херцеговина, Черна гора и Скопие.

Инициативата цели да даде възможност на бъдещите студенти за директен контакт с учебните институции, като ги насочи в избора на специалност и учебни заведения, съобщават организаторите. По време на събитието младежите ще получат информация за процедурите за кандидатстване и прием, както и за различните възможности за финансиране на бъдещото си обучение.

По данни на Френския институт Франция е втората най-желана дестинация в света от българските студенти. Понастоящем броят на записаните във френски висши училища е около 2 500, а близо 850 студенти се обучават по франкофонски програми в България. Между 3 и 5 български студенти получават всяка година стипендия "Ефел" за отличен успех по предложение на съответните учебни заведения във Франция, в които се учат те.

Според Френския институт причината българските младежи да предпочитат Франция пред други европейски страни, е високото ниво на образованието там, разнообразието от учебни заведения и достъпните такси за записване.

Допълнителна информация за форума "Пътуващ салон на образованието 2014" и университетите, които ще участват в него, ще намерите на този адрес.

София – 31 октомври
София – 12 ноември
Варна – 2 ноември
Варна – 14 ноември
Стара Загора – 13 ноември

Вашият коментар