Информирано несъгласие потърси човека, изгубен в идеологиите (СНИМКИ)

Когато информацията цели единствено дезинформация. Когато медиите се гърчат в страх и безсилие. Когато автоцензурата е инстинкт за самосъхранение. Когато знаеш с какво може да си несъгласен и с какво не може. Когато гледните точки се събират в една огромна черна дупка, на дъното на която е само нищото. Когато за кратко спира да ти пука.

Тогава съпротивата е задължителна. Съпротивата да назовеш, докато всички заобикалят. Съпротивата да извикаш, докато навсякъде е тихо. Съпротивата да останеш, докато всеки си отива. Съпротивата е в безстрашието. От етикета, от присмеха, от осъждането, от порицанието. Съпротивата е в несъгласието.

Разбрали нуждата от осмислена, а не консумирана информация и жизнената необходимост от несъгласие, няколко млади пловдивчани се заемат с трудната за родната ни действителност задача да спорят публично. Не в интернет, което постепенно се превръща в национален спорт, а на живо, лице в лице, аргументирано и информирано. Те правят и онова, което никой друг българин не прави – изслушват другите.

Момчетата от Пост-културната сцена и редакторите на популярното градско списание НУЛА32 стоят зад първата по рода си идея, наречена „Информирано несъгласие”. Кръгът за публични спорове ще се помещава под клуб „Петното на Роршах” и ще бъде домакин не само на спорещи и интелигентни хора, а и на известни журналисти, експерти и други гости, които организаторите обещават за в бъдеще. 

Пилотното издание на кръга за публични спорове „Информирано несъгласие” доказа, че в България може да се спори разумно и продължително без разговорът да бъде принизяван до дребнотемия и частни случаи. Темата, по която престрашилите се за пръв път участници спореха, беше „Идеология Нула”. Повече от час десетки пловдивчани търсеха отговорите на въпросите изчерпаха ли се идеологиите, защо днес като че ли няма обща и обединяваща идея, дали отказът от идеология не е също идеология, какво допринесоха и какво отнеха на света идеологиите досега… Човекът и идеологията му бяха разнищени от биологически организъм до социално животно с цялото му исторически, политическо и културно наследство. Притеснителният световен контекст тепърва ще задава много вътрешноличностни въпроси за идеология, идея, идеал. Тези въпроси спорещите млади хора си зададоха и със сигурност си тръгнаха с още повече въпроси, съмнения и колебания, каквато е и целта на „Информирано несъгласие”. 
И ако спорът привидно приключи под натиска на времето, то много от участниците продължиха разпалени дискусии по наболелите въпроси на по бира на горния етаж на Петното. 

Във втората част на първото издание на „Информирано несъгласие” редакторите на списание НУЛА32 – Панайот Стефанов и Илия Димитров – представиха най-новия брой на списанието, озаглавен „Другосветци”. Броят, който излезе официално през декември, съдържа впечатляващите, на моменти тъжни, на моменти забавни, истории на деветима пловдивчани, които не влизат в сивата и скучна норма на обществото. Момчетата споделиха за трудностите, които са срещнали в създаването на едно такова издание и как то успява да съществува в конкурентната среда на онлайн изданията и в свят, който като че ли няма нужда от хартия. 

Второто издание на „Информирано несъгласие” ще е следващият понеделник от 19:00, а гости ще бъдат редакторите на списанието за лява публицистика – dВЕРСИЯ.

 

Вашият коментар