Как да се справите с три от най-трудните въпроси на интервю

След като вече сте изработили подобаваща автобиография, която да успее да ви уреди интервю за работа, трябва да се подготвите и за самото интервю. Разбира се стандартните неща като проучване на компанията и спецификата на заеманата от вас длъжност, са на практика задължителни. Но продължава ли да стои във вас полуосъзнатият страх от онези въпроси?…

Предлагаме ви да видите три от най-трудните въпроси по време на интервю и грешката, която повече хора правят.

Разкажете ми за предишния си опит досега?

Когато трябва да говорите за предишните си работни места най-честата грешка е сухото им изброяване. Хората могат да прочетат, написаното във автобиографията ви. Това, което трябва да направите е да акцентирате върху отговорностите, които сте поемали, както и върху компетенциите и уменията, които са били необходими, за заемането на тези длъжности.

Разкажете ми за една от вашите слабости?

Обикновено на този въпрос хората, често изтъкват перфекционизма си като слабост, както и твърдата отдаденост на работата си. Този въпрос наистина е голям подводен камък и излизането сух от него не е лесна задача. Но запомнете едно – превърнете слабостта в сила. Не използвайте шаблонни думи като „работя здраво“ и „аз съм перфекционист“, а акцентирайте върху пътя който сте извървели (колкото и нищожен да е той) и знанията, които сте натрупали. Не винаги липсата на опит може да е негатив за вас. Съветът ни е да бъдете честни, но внимателни в изброяването на вашите слабости и най-вече – да наблегнете на това, че сте ги осъзнали и работите за преодоляването им.

Разкажете ми за конфликт с ваш колега?

Ако успешно сте се измъкнали от предните два въпроса, много внимавайте да не се препънете точно тук. Важно е да уточните, че несъмнено сте влизали в конфликти и противоречия с ваши колеги, но в крайна сметка не сте прекрачили границата на колегиалността, още по-малко да накърните авторитета му.

Тези подсказки не означават, че не трябва да сте истински или да лъжете в интервютата си за работа. Те ви помагат просто да представите най-добрата страна от себе си, а след това интервюиращият ще прецени дали сте подходящ или не.

Вашият коментар