Културата в Пловдив излезе на протест с книга в ръка (СНИМКИ и ВИДЕО)

Целият екип на пловдивската Народна библиотека "Иван Вазов" излезе на протест пред сградата точно в 12:00 часа днес. Близо 100 човека бяха подкрепени от преподаватели на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", КНСБ, артисти и хора на изкуството от пловдивските музеи.  

Библиотекарите се появиха с книги в ръце, за да изкажат недоволството от рязкото намаляване на бюджета за култура за 2016-та година. "Това е тих и мирен протест срещу отношението на държавниците към българската книга. Нашето оръжие не е политиката, но то е доста по-непознато за тях – книгата. Затова ние излизаме напред с културата и образованието и няма да позволим да бъде смачкано от държавата. Вдигаме високо нагоре, за да се види от всички и да заслепим онези, които стоят срещу образованието в България", споделиха протестиращите. 

Служителите не искат много. Те държат на стартова заплата от 600 лева, както и за поне двойно завишаване на стандартите за издръжка и предвиждане на средства в бюджета за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните  площи и сгради.

„Настояваме стандартът за субсидиране на бройка да се увеличи на 14 хиляди лева, което означава допълнителни 3 650 хил. лв, които чрез Министерството на финансите да се разпределят целево през общините, както и да се увеличи работната заплата с минимум 50%, за да отговаря на отговорността, която носим“, бяха част от представените искания прочетени от председателя на секцията на КНСБ Ирен Чанкова.

Хората от втората по големина библиотека в страната поканиха управляващите при тях, за да разгърнат поне по една книга в живота си. "Повечето от тях не са стъпвали в тази сграда, затова искаме да им покажем къде се намира тя. Жалко е, че нашите институции не са приоритет на държавниците ни", сподели още Чанкова пред медиите в Пловдив.

Сред протестиращите пред НБ "Иван Вазов" бяха хора, които всеки ден изпълняват своите задължения към университетското образование именно в тази институция, като проф.дфн Клео Протохристова, доц.др. Иван Русков, доц. д-р. Юлия Николова, както и актрисата Ивана Папазова и много други. 

На място бе иницирана подписка в подкрепа на служителите от Народната библиотека. 

За автора

Вашият коментар