Лидер за 2 дни

През изминалите почивни дни (10 и 11 май) в Аграрен университет – Пловдив се проведе събитие, посветено на младите, насочили се към трънливия път на това да станат лидери.

На всички присъстващи на форума Be a leader стана ясно, че е невъзможно да се превърнеш в лидер само за два дни. Лидери не се раждат, те се създават, самоусъвършенстват с цената на много труд и усърдна работа.  Лидер не е само този, който те мотивира да бъдеш по-добър и все по-добър. Истинският лидер създава след себе си още лидери. Това е смесица от упоритост, социална ангажираност, успех, вдъхновение и безмилостно и непоколебимо преследване на целта. Инч по инч, стъпка по стъпка, докато си там.

Точно за тази комбинация се бяха погрижили организаторите от AIESEC Пловдив.

Самото събитие представляваше среща на неправителствени организации, бизнеса и студентите. Да се осъществи тази връзка между трите групи е изключително трудоемко, но и резултатите са повече от ценни – родиха се невероятни идеи и проекти.

Фирмите Lingua Mundi, Venera Cosmetics, Tokash и Novarto за пореден път демонстрираха социалната си ангажираност към младите и подкрепиха събитието. Техни представители проведоха обучения, които вдигнаха завесата , зад която се крие пътят към успеха. Уникалното в събитието беше, че участниците работеха по социални казуси, а обученията бяха с бизнес насоченост. Ролите бяха разменени, за да се припомни, че успелите хора – тези, които са сочени за пример, лидерите – трябва да притежават необикновена смесица от корпоративен хъс и социална отговорност.

Организации като „Голям брат голяма сестра“за пореден път дадоха гласност на доброволчеството и представиха красиви примери от работата си в домове за деца, лишени от родителски грижи, които не могат да те оставят безразличен. Припомниха, че важният въпрос не е „Какво искаш да постигнеш, а като какъв ще го постигнеш?“ В устрема си напред често забравяме себе си и в какво се превръщаме. „Младежки глас“ и JCI приветстваха идеи и креативни хора, които са мотивирани да работят за самоусъвършенстването си. Студентски съвет към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ беше помислил за Пловдив, и казусът им беше насочен към обогатяване на красивия ни град.

През цялото време в Аграрен университет Пловдив цареше творческа атмосфера и всички 40 участници разработваха проекти  по казусите, зададени от организациите, които са полезни за обществото. Накрая на двудневния форум жури от  представителите на неправителствения сектор се произнесе компетентно, което послужи за пример, че всеки добър лидер трябва да търпи критика и да защитава идеите си. Те бяха толкова добри, че накрая журито ги обедини в един проект, събиращ най-ценното у себе си.

Два дни са крайно недостатъчни, за да се роди истински лидер, но и напълно подходящи, за да се направи първата крачка. И каква огромна крачка беше само това . Очакваме с нетърпение постиженията на бъдещите лидери.

За автора

Вашият коментар