TEDxBG с видеоизлъчване в Пловдив и още 5 града

Конференцията за споделяне на идеи TEDxBG за втора поредна година ще се излъчва с директна видеовръзка от София в Пловдив, както и в още 5 други града в страната. Събитието ще се проведе на 18 май в столицата, а излъчването в Пловдив ще бъде в Аудитория 7 на Медицински университет – Пловдив. Залата се намира в комплекса на бул. „Васил Априлов“ 15А. Подробности може да следите и от фейсбук събитието от тук.

Участието е безплатно, но е нужно предварително записване, което се прави през сайта на TEDxBG – http://tedxbg.org/tedx2014/#local. Тази година голяма част от лекциите ще бъдат на английски език. Излъчването в Пловдив се организира от Mediacafe.bg и общинска фондация „Пловдив 2019“ – Кандидат за Европейска столица на културата.

Подробности за събитието:

Конференцията ще се проведе на 18 май в Зала България в София и ще събере над 1100 души, готови да изслушат 20+ лектора в сфери като технологии, дизайн, изкуство, наука, активизъм, устойчиво развитие, архитектура. Още над 1000 души в страната се очаква да станат част от събитието. За да получат достъп до локалните събития, желаещите единствено трябва предварително да се регистрират.

Ето и локациите за излъчване на конференцията в шестте града:

 Пловдив – Катедра “Патологична физиология" в Медицинския университет (аудитория 7), бул. “Васил Априлов” 15А

• Варна – International University College, ул. “Оборище” 13

• Бургас – Националния куклен театър, ул. “Свети Климент Охридски” 2

• Русе – Русенския университет, ул. “Студентска” 8

• Велико Търново – UN Beso Art and Dance Center, Мол Велико Търново, ет. 4

• Добрич – International University College, ул. “България” 3

Локалните излъчвания на TEDxBG са възможни благодарение на ентусиазма и отдадеността на местни доброволци: Хамалогика (Бургас), Светлин Големански (Русе), Mediacafe и Пловдив 2019 (Пловдив), Калоян Костадинов и International University College (Варна, Добрич), Георги Бъчваров (Велико Търново).

Организаторите подчертават, че половината лекции тази година ще бъдат на английски език, без възможност за симултанен превод на организираните в страната излъчвания. Началото на стрийминга е 10:00 ч. на 18 май, конференцията продължава до 18:30 ч.

TEDxBG се провежда за пета поредна година като едно от най-големите TEDx европейски събития. Лекторите са избрани като хора, които имат потенциала да отключат промяна и положителни процеси в развитието на обществото и страната ни, които са иновативни и прогресивни, предават идеите си с вдъхновение и могат да мотивират публиката. Сред официално обявените досега лектори са активистът на тема разхищение на храна Тристрам Стюарт, артистът Недко Солаков, предприемачът Любомир Ноков, адвокатът по човешки права Валерия Иларева, журналистът Росен Босев, юристът Стоян Ставру, рекламистът Йордан Жечев.

Паралелната програма на конференцията тази година включва две партита за гостите на TEDxBG с участието на DENA, Stefan Goldman, KiNK и други; филм фест със селекция от продуцентите от Agitprop; доброволчески и нетуъркинг събития, организирани от TimeHeroes.Org и приятели в деня преди конференцията – 17 май.

За TED

Вече 25 години световноизвестния форум за споделяне на идеи TED дава възможност на световноизвестни учени, дизайнери и културни иноватори да споделят идеите си със света за 18 минути. Сред презентаторите на TED са били Бил Гейтс, Ал Гор, Джейн Гудал, Сергей Брин, Джеймс Камерън, Боно и дузина нобелови лауреати. В духа на разпространяването на стойностни идеи, TED създаде програмата TEDx.

За TEDx

TEDx са местни, самоинициирани събития, сходни с TED, където x=самостоятелно организирано TED събитие. През 2010 година TEDxBG бе първото събитие от подобен вид, правено в България. На TEDxBG публиката гледа комбинация от записен TED видео материал и известни български презентатори на живо, подбрани по начин, който да разпали смислена дискусия и да разкрие нови връзки между различни културнозначими теми от областите на наукатa, изкуството, технологията, журналистиката, дизайна и устойчивото развитие. В България вече редовно се организират и други TEDx конференции от TEDx ентусиасти. Някои от тях са TEDxNBU, TEDxAUBG и TEDxMladostWomen.

TEDxBG се реализира благодарение на все повече и верни последователи през годините и на партьорите, които инвестират в случването му: Absolut, Superhosting, HTC, Sofia Tech Park, Telerik и други. Събитието е изцяло non-profit концепция и нито участниците, нито организаторите получават хонорари за труда си. 

За автора

Вашият коментар