Лявото като провокация към промяна

Кръгът за публични спорове „Информирано несъгласие” все повече разширява своята публика с първото си извънредно издание.

Причината бяха първите специални гости от платформата за лява публицистика dВерсия. Редакторите на тримесечното тематично онлайн издание Чавдар Цветков и Станислав Додов станаха част от спорещия кръг в Пост-културната сцена.

За да се получи хубав и ползотворен спор, най-важно е да има едно нещо налице. Нищо друго не разпалва така ентусиазма, колкото провокацията. Провокацията в това издание на Информирано Несъгласие е думата „ляво”. Лявото, което отчасти и самите редактори на dВерсия признаха, че е там, за да провокира. В българското общество тази категория навява някои не особено приятни спомени и асоциации, именно поради това спорът премина през изключителното желание да се разнищи категорията ляво, да се определи, да се характеризира, да се обособи. Да се постави в контекста на съвремието ни, да се разположи в гео-политиката и социално-културния ни живот.

Оказва се, че категорията ляво предполага най-различни разбирания и интерпретации в зависимост от обществено-историческия контекст, в който е разглеждана. И ако тук при чуване на тази дума, сме готови веднага да скочим на бой и понякога това ще е съвсем правилно, то другаде лявото пази онази романтика и патетика на борбата, революцията, бунта, несъгласието и справедливостта. Чавдар Цветкова и Станислав Додов определиха себе си, като леви най-вече поради вярата си в справедливостта и солидарността между човеците.

Но щом лявото е толкова неопределимо в съвремието ни, къде стои дясното?

Каква е политиката на Европейския съюз, част от който сме ние? Може ли един човек да не бъде нито ляв, нито десен? Има ли живот извън етикетите? Какво правят днес класите в обществото? Не са ли всичко това просто едни различни по идея икономически категории? Тези и още куп въпроси си задаваха близо два часа интелигентно спорещите в Пост-културната сцена. И този път, както и в премиерното издание на формата, въпросите бяха повече от отговорите, което всъщност е и големият смисъл на кръга.

Кръгът за публични спорове доказва, че в България не винаги след спор се стига до бой,

не се страхува да разбулва табутата, не се притеснява от провокация и преосмисляне на някои уж вечни категории.

Информирано несъгласие ще се провежда всеки първи и трети понеделник от месеца. Следващият месец тема на дискусията ще бъде „Форми на съпротива. Има ли ъндъграунд литература в Пловдив”.

Повече за първата пилотна среща на Информирано несъгласие с момчетата от списание "НУЛА32" може да видите ТУК.

За автора

Вашият коментар